A friss kutatás szerint a B.1.1.7 nagyjából 40-70 százalékkal könnyebben átadható, mint a SARS-CoV-2 más változatai. A kutatók 496 londoni koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak, közülük 341-nél mutatták ki PCR-teszttel a kórokozót, a betegséget pedig 198 embernél okozta a brit vírusmutáns. Az eredmények függetlennek bizonyultak nemtől, kortól, valamint származástól is - írta a hvg.hu.

A szaklapban több tanulmány is megjelent hétfőn a vírusmutánsokról. Ezek közül egy másik a B.1.1.7 tüneteit vetette össze a más variánsok okozta tünetekkel. Az eredmények alapján a brit mutáns okozta tünetek nem térnek el, fennállásuk nem hosszabb azokénál, amelyeket más variánsok okoznak, illetve az újrafertőződés veszélye sem magasabb.

Egy harmadik tanulmány pedig az AstraZeneca védőoltásának hatásosságát vizsgálták a vírus mutációival szemben. Úgy találták, hogy ez a vakcina 75 százalékban hatékony a brit vírusvariánssal szemben, míg más variánsokkal szemben 84 százalékban. Azonban a brazil és a dél-afrikai mutánsokkal szemben jelentősen gyengébb védelmet nyújt az oxfordi vakcina - sőt az utóbbival szemben minimális, vagy egyáltalán semmilyen védettséget sem jelent.

A Pfizer–BioNTech vakcinája is kevésbé hatékony a dél-afrikai variánssal szemben - adták hírül izraeli kutatók egy tudományos ellenőrzésen (peer-review) még át nem esett publikációban. A CNBC szerint a kutatók arra jutottak, hogy a dél-afrikai variáns nyolcszor nagyobb arányban volt jelen azoknak a fertőzötteknek a szervezetében, akiket legalább egy hete beoltottak a vakcina második adagjával.

A vizsgálat arra vonatkozóan nem közöl információkat, mégis mit jelent a kisebb hatékonyság. Azt is megnézik, javít-e valamit a helyzeten, ha a páciens egy harmadik oltást is felvesz az oltóanyagból - írta a hvg.hu.