Csehországban ugyan a legutóbbi korlátozásoknak köszönhetően gyengült a koronavírus-járvány és modellszámítások alapján úgy tűnik, hogy a második hullám december közepén éri el a csúcsát, a jó eredmények részben annak tudhatók be, hogy sokan elzárkóznak a tesztelésről és nem jelentik kontakt személyeiket - derült ki a Radio Praha cikkéből.

Szakértők szerint ahhoz, hogy az ország elkerülje a járvány harmadik hullámát, az embereknek fegyelmezetten be kell tartaniuk az ismert szabályokat, továbbá minden információt meg kellene adniuk a hatóságoknak a kapcsolataikról, ha lebetegednének. Ehhez képest az egészségügyi állomások adatai szerint gyanúsan alacsony - novemberben mindössze 0,8 volt - a kontaktok száma.

Eközben a PAQ Research tanácsadó cég felméréséből az derült ki, hogy a lezárások ellenére az emberek átlag hat személlyel tartanak kapcsolatot viszonylag intenzíven. Magyarán nyilván aki teheti, nem számol be a kontaktjairól, mert attól tart, hogy bajt okozna nekik ezzel. Karanténba kerülhetnének elvesztve jövedelmüket.

Sajtóhírek szerint előfordul olyan, hogy a munkaadó kéri alkalmazottját, ne számoljon be munkahelyi kapcsolatairól, nehogy elveszítse más dolgozóit is. További oka lehet a torz adatoknak, hogy a kontaktkutatók kevesebben vannak, mint tavasszal, miközben a fertőzöttek többen, így a kikérdezésekre átlag 12 pech helyett csak 9 perc jut.