A legismertebb variáns a brit, mert ez megváltoztatta az eredeti, vuhani koronavírus terjedőképességét, és ez okozza most nálunk is a legfőbb gondot - mondta Rusvai Miklós a rádióban

Ez okozta a járványnak a nagyarányú felfutását az Egyesült Királyságban október végétől egészen mostanáig, a közelmúltig. Ez a variáns tulajdonképpen abban különböznek az eredetitől, hogy megváltozott a tüskefehérjéjének a szerkezete, máshogy kapcsolódik a sejthez a vírus.

A dél-afrikai mutánsnak nemcsak a fertőzőképessége nagyobb a vuhanihoz képest - tette hozzá a víruskutató. Emellett még ráadásul egy kicsit a tüskefehérjének az antigénszerkezetét is megváltoztatta, így kis mértékben, de csökkenti a vakcinák hatékonyságát is.

Amiről hallottunk még többet, az a brazíliai mutáns volt, de lényeges tulajdonságát a vírusnak nem változtatta meg. Ugyanez érvényes a nigériai mutánsra is - mondta a szakember. Az utóbbi a brit egy újabb mutálódása, ez terjed most Algériában, Olaszországban és a Távol-Keleten számos országban.

A legtöbb mutációnak csak a járványtani nyomozás szempontjából van jelentősége - tette hozzá Rusvai Miklós.