Az amerikai kormány kihasználhatná azt a helyzetet, hogy birtokában van a modern vakcinagyártás egyik kritikusan fontos szabadalma. Erre támaszkodva rákényszeríthetné a gyógyszergyártókat, hogy megosszák koronavírus-oltásaik gyártási technológiájának másokkal – idézi a Financial Times az amerikai Barney Graham professzort, a Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcinájában is használt egyik kulcsfontosságú technológia feltalálóját. Washington ezzel segíthetné, hogy bővüljön a világon a vakcinakínálat.

Graham részt vett az amerikai National Institutes of Health (NIH) egészségügyi háttérintézménye, a Vaccine Research Center kutatóintézetének munkájában, amely a Moderna gyógyszergyártóval együttműködve kifejlesztette a fehérjetüskék stabilizálásának technikáját a vakcinákban. Erre az amerikai kormány jegyeztetett be szabadalmi védettséget, amire röviden '070-es szabadalomként hivatkoznak. Ez a technika kritikus eleme az úgynevezett mRNA oltásoknak, amilyet a Moderna, illetve a Pfizer/BioNTech páros kínál.

Számos vállalat licenceli a '070-es szabadalmat, és fizet ezért royalty díjat az amerikai kormánynak, köztük a német BioNTech. A brit üzleti lap több forrásból úgy tudja, hogy a Moderna, amely részt vett a fejlesztésben, nem fizet a szabadalmi védettséget élvező technika alkalmazásáért, ami ellen a kormány nem emel kifogást.

Ugyanakkor Nooman Haque pénzügyi szakértő nem érti, miért ilyen elnézőek, - egyetértve Grahammal - ő is úgy véli, hogy a NIH-nek fel kéne használnia ezt a helyzetet arra, hogy nyomást gyakoroljon a Modernára vakcinagyártási technológiája megosztásának érdekében.

Nagy pénz van benne

Bár a gyógyszergyártó azt állítja, hogy nem játssza ki a koronavírussal kapcsolatos szabadalmait a versenytársaival szemben, a cég bírálói szerint nem viselkedik elég nagyvonalúan. Szerintük meg kellene osztania technológiai tudását, együtt kellene működnie a világ más gyógyszergyártóival annak érdekében, hogy ki tudják fejleszteni saját oltásukat, javítva a koronavírus-járvány elleni harc esélyeit. Haque szerint az amerikai kormány vélhetően azért hagyja, hogy a Moderna ingyen használja a '070-es szabadalmat, hogy ezzel az etikus magatartásra irányába terelje a vállalatot.

A New York University kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya szerint, amelybe beleolvashattak a Financial Times munkatársai, a '070-es szabadalom licencelése csak idén 1,8 milliárd dollárt hozhatna az amerikai kormánynak. A Moderna a kivételezésnek köszönhetően minden egyes dózis oltással, amit elad, megsérti a NIH szabadalmi védettségi jogait – vélik az egyetem kutatói. Ha Washington úgy döntene, hogy ezért beperli a gyógyszergyártót, akkor az év végéig az eladások alapján egymilliárd dollárt hajthatna be tőle.

Közös megoldás

A NIH-nél csak általánosságokat mondtak az üggyel kapcsolatban. Ezek szerint az amerikai kormány célja a kutatások támogatásával, a szabadalmak létrehozásával és a vállalati partnerek bevonásával, hogy az elért eredményekre támaszkodva kereskedelmi forgalomba kerülő termékek jöjjenek létre elfogadható áron. Ennek szellemében korábban előfordult, hogy egy vállalatot a bíróság elé idéztek, mert a kormány szerint megengedhetetlen hasznot húzott a kormány birtokában lévő szabadalom használatából.

Graham szerint a kormány és a Moderna együttműködése, amely a pandémiák elleni hatásos védekezés esélyeinek javítása érdekében még 2017-ben kezdődött, nagyon jól működött, de fontos, hogy a részben erre épülő oltást minél szélesebb körben használják. Fel kell vetni a költői kérdést, miszerint látva a világon élő emberek egymásrautaltságát a pandémiák elleni küzdelemben nem arra kellene-e fordítani az adófizetők pénzét, hogy, a közös megoldást szolgálja?