Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít lehetőséget.

A megállapodás előírja, hogy az oltóanyag-előállítás bázisának az EU-ban kell lennie, és az alapvető összetevőit is az unióból kell beszerezni. A szerződés azt is kiköti, hogy az ellátás 2022-es kezdetétől garantálni kell a szállítást az unió tagországainak. A szerződő felek megerősítették a tagállamok azon lehetőségét, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-kezdeményezésen keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzanak oltóanyagokat - írta az MTI.

A más gyártókkal kötött esetleges szerződések ugyanezt a mintát fogják követni - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Bejött az EU-nak az újfajta vakcina

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint Brüsszel elsősorban az olyan, már bevált technológiákra összpontosít, mint az mRNS-vakcinák, ugyanakkor nem mond le egyéb lehetőségekről sem. Az elmúlt hónapok egyértelműen bebizonyították, hogy a különböző technológiákkal készült oltóanyagok széles körére, valamint megbízható partnerekre van szükség - mondta a biztos.

A német BioNTech vállalat az egyesült államokbeli Pfizerrel együttműködve a hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinát fejlesztett ki. A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

A BioNTech és a Pfizer vállalatokkal kötött új szerződés az Európában gyártott, vagy előállítani tervezett oltóanyagok portfóliójába illeszkedik. Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Az Európai Bizottság a csütörtökön aláírt szerződés mellett más technológiákon alapuló oltóanyagokra vonatkozó egyéb szerződések megkötésével kívánja folytatni a portfólió bővítését - olvasható a közleményben.

A magyarok passzoltak

Magyarország kimarad az új uniós vakcinabeszerzésből - jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormányzati indoklás szerint ugyanis Magyarországon vakcinabőség van, az oltási hajlandóság pedig lecsökkent. Bőven keleti és nyugati vakcina is rendelkezésre áll, csak Pfizer és Moderna gyártmányú készítményekkel is meg tudják oldani az ötmilliós oltotti szám újravakcinázását. Az EU-s beszerzésben 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne vásárolni, ám erre Gulyás szerint nincs szükség, sőt mire az újraoltás aktuális lesz, a magyar vakcinagyár is üzembe állhat, így felesleges kiadásnak nevezte a közös vakcinabeszerzésben való magyar részvételt.

A dolgot árnyalja, hogy a hétfői bejelentés szerint csak 100 nap múlva teszik le a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ha minden a terv szerint halad, 2022 végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina.