Szlovákiában Igor Matovic miniszterelnök belebukott az orosz vakcina beszerzésébe, mert a koalíciós pártok nem támogatták a volt kormányfőt abban, hogy olyan oltóanyagot vegyen, melynek használatára még adott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ennek ellenére megkötötte a szerződést - írta az Euronews.

A Szputnyikot támogatók akkor azzal érveltek, hogy a tekintélyes Lancet nevű folyóiratban is pozitívan írtak az orosz oltóanyagról. A világ egyik legszínvonalasabb orvosi szaklapjában megjelent tanulmány szerint a Szputnyik 91,6 százalékos hatékonyságú.

A Denník N szlovák lap információi szerint a Szlovákiába küldött vakcina gyártási tétele eltér a Lancet szaklapnak küldött készítménytől. A Szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (SÚKL) így továbbra sem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy a használathoz elég biztonságosnak ítélje meg a vakcinát, bár az több szempontból is jól teljesített (sterilitás, fehérjekoncentráció, rendellenes toxicitás) Szlovákiában.

A lap szerint a pozsonyi egészségügyi minisztérium felkereste azokat az országokat (így Magyarország és Szerbia), ahol már oltanak a Szputnyikkal, és kérte őket, hogy osszák meg tapasztalataikat. Emellett az orosz gyártót is arra kérték, hogy pótolja a hiányzó dokumentumokat.

Szlovákiába eddig 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett, de nyárig elvileg kétmilliónak kellene. Az oltás megkezdésének időpontja még mindig kérdéses.