Egy Bécsben élő olvasónk beszámolója szerint az osztrák fővárosban elég gyorsan ki lehet deríteni, hogy ha pozitív egy osztálytárs, akkor elkapta-e a koronavírus-fertőzést a gyerek.

Persze mindez mostanra már nem annyira fontos, hiszen keddtől az iskolák átálltak a távoktatásra, azonban azt mutatja, hogy ha valaki gyorsan eredményt szeretne, akkor megvan a lehetősége egyértelmű választ kapni a kérdésre, pozitív-e. A város ezen kívül folyamatosan nyomon követi azok állapotát, akik tesztelésre jelentkeznek.

A gimnáziumi alsó tagozatos - Magyarországon ez az általános iskola felső tagozatának felel meg - gyerek osztálytársa vasárnap kapta meg az értesítést arról, hogy PCR tesztje pozitív lett, miután édesapja szintén pozitív tesztje után kiteszteltették szülei. Az értesítés nem hivatalos úton, hanem az osztály-chaten keresztül érkezett, az iskola hivatalos értesítést hétfő reggel küldött ki a teszteredményről és arról, hogy az egész osztály K1 kontaktszemélynek minősül, ezért 10 napos karanténba került.

Az osztrák korona forródrót a két ingyenes "Teststrasse" egyikére irányította a gyerek szüleit - mivel saját autóval rendelkeztek és saját háztartásban élő képes volt odavinni - ahol 25 perccel az osztálytárs pozitív teszteredménye után már tesztelték az iskolást, a teszt PCR teszt volt, nem pedig antigénes. A vizsgálat eredménye kedd hajnalban, valamivel 4 óra után érkezett meg, online lehívható, PIN kóddal titkosított formában. A negatív eredmény ellenére a gyerek változatlanul karanténban maradt.

Az utcán, ingyen kiderítik, hogy ki a covidos

Bécs városa szeptember vége óta biztosít lakosainak térítésmentes tesztelési lehetőséget a két felállított "Teststrasse" egyikén. A két tesztállomásra autóval kell behajtani (van gyalogosoknak fenntartott rész is), s vagy az ott szolgálatot teljesítők vesznek pálcikával mintát, vagy pedig az osztrákok által használt gargarizáló tesztmintát kell adni. Ez annyit teszt, hogy fiziológiás sóoldattal kell bizonyos ideig gargarizálni, majd ezt a folyadékot kell mintaként leadni. A tesztállomások minden nap reggel 6-tól este 9 óráig vannak nyitva, ezeket nem érinti a kijárási korlátozás, mivel azok alapvető szolgáltatásnak minősülnek.

Ha egy koronagyanús esetnél az illető, vagy vele egy háztartásban élő családtagja nem rendelkezik kocsival, akkor a forró dróton keresztül a vöröskeresztet küldik ki hozzá lakásra mintavételere, illetve van olyan eset is, amikor futárral küldik ki a gargarizáló tesztet, s a futár viszi a mintát a laborba. Mivel Bécsben is túl vannak terhelve a tesztelést végző mentősök, ezért ott is előfordul, hogy a tesztelésre ebben az esetben 2-3 napot várni kell.

A tesztállomások Bécsben csak a bécsi lakosok, vagy a Bécsben bejelentett munkahellyel rendelkezők és közeli hozzátartozóik számára állnak rendelkezésre. A tesztállomáson történt mintavételt követően Bécs városa naponta egyszer egy kérdőívet küld ki annak, aki teszteltette magát. Ebben az illető közérzetét követik nyomon folyamatosan, illetve a webes alkalmazás felkínálja a mentő hívásának azonnali lehetőségét szükség esetén.

A tegnapi adatok szerint a 2 milliós Bécsben összesen 747 Covid-19 fertőzött szorult kórházi, ebből 149-en intenzív ellátásra. Bécs az elmúlt hét nap tesztadatai alapján jelenleg az egyik legkevésbé fertőzött tartománynak számít Ausztrián belül. Az elmúlt hét napban a 100 ezer főre jutó pozitív tesztek száma 428 volt, míg a Svájccal határos Vorarlbergben 774 volt ez a szám.

A kormányzat információs hirdetőtáblája szerint tegnap a Covid-19 fertőzöttek számára aktuálisan meglévő intenzív kapacitások Tirolban voltak leginkább leterhelve, ott elérte a 85 százalékot.