Lehet, hogy előbb lesz hatásos antivirális gyógyszer, mint bizonyítottan hatékony vakcina. Mindkét területen komoly kutatások zajlanak, mivel 48 vakcina van klinika fejlesztésen, de több antivirális gyógyszer is komoly fejlesztési stádiumban van - mondta Lisziewicz Julianna nemzetközi hírű immunológus, a DermaVir nevű AIDS-ellenes gyógytapasz kifejlesztője a Spirit FM-en.

A szakember szerint a napi hivatalos megbetegedések a valós megbetegedéseknek csupán a 10 százalékát jelenthetik.

A tudós a Pfizer koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban óvatosságra intett, mivel eleddig mindössze egy független amerikai szakmai intézmény sajtóközleménye áll rendelkezésre, ennek alapján felelős szakember nem mondhatja tiszta lelkiismerettel azt, hogy nagyon rövid időn belül rendelkezésre áll egy hatékony, mellékhatásoktól kellőképpen mentes oltóanyag a Covid-19 ellen.

A jelenlegi adatok szerint hat hónapra lehet most számítani az immunitás esetében, azaz várhatóan évente újra oltani kell a védettség érdekében. A jelenleg a legígéretesebb vakcina fejlesztés esetében is inkább hónapok kellenek, míg megbízható, többszörösen ellenőrzött és hatékony oltóanyag áll az emberiség rendelkezésére - vélekedett Lisziewicz Julianna. Az az immunológus szerint ma az a reális forgatókönyv, hogy 2021. májusra lesz meg a vakcina.