Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet közleményében rámutatott, hogy május 3. óta a növekmény minden nap meghaladta a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), de a növekedés aránya 8,6-ról 6 százalékra csökkent - írja az MTI.

A halálozások száma 98-cal 1723-ra, a gyógyulásoké pedig 2805-tel 26 608-ra nőtt országosan. Az abszolút számok tekintetében leginkább fertőzött Moszkvában az igazolt esetek száma 5846-tal 98 522-re, a halottaké 51-gyel 956-ra, a gyógyultaké pedig 1032-vel 10 259-re nőtt

Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma megközelítette az ötmilliót. Az elmúlt nap alatt mintegy 220 ezer szűrést végeztek el.

Jelena Malininnyikova, az orosz egészségügyi minisztérium fertőzésügyi szakértője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus június végéig fog még terjedni Oroszországban. Az orvos rámutatott, hogy az igazolt fertőzöttek számának növekedése nem járt együtt a súlyos betegek számának gyarapodásával. Közölte, hogy a felgyógyultak többségében immunitás alakult ki, de egyelőre nem világos, hogy ez meddig marad meg.

Szakértők szerint Oroszországban, amely az igazolt fertőzések számát tekintve ötödik helyen áll a világon, a járvány még nem tetőzött. A fővárosban és Moszkva megyében május végéig meghosszabbították a lakosság kötelező önizolációját.

Jönnek haza a katonák

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy pénteken megkezdődik a Covid-19-járvány elleni olaszországi védekezést segítő orosz katonák hazaszállítása, akik a bergamói reptér érintésével Veronából Il-76-os gépeken indulnak majd haza Oroszországba. Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszter csütörtökön telefonon megköszönte olasz hivatali partnerének, Szergej Sojgunak a segítéséget, és kifejezte készségét a kölcsönösségre.

Az orosz fegyveres erők március 22. és 25. között 15 szállítógépnyi védőeszközt és felszerelést küldtek Olaszországba. A szállítmányban volt az orosz sugárzás-, biológiai és vegyvédelmi egységek 15 védelmi laboratóriumának egyike. A humanitárius műveletben mintegy 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, körülbelül 1,1 millió négyzetméternyi belső helyiséget és 400 ezer négyzetméternyi útfelületet fertőtlenített.

Emellett egy bergamói tábori kórház üzemeltetésében is részt vettek, amelynek intenzív terápiás és terápiás részlegét csütörtökön átadták olasz kollégáiknak. Az orosz szakértők a moszkvai katonai tárca szerint egy hónap alatt 115 koronavírus-fertőzöttet kezeltek, akik közül 76-an felépültek.