Ez jóval magasabb érték, mint amelyet a korábbi mutációknál megállapítottak, mivel a delta kétszer jobban fertőz, mint más koronavírus-variánsok. A korábbiaknál 60-70 százalékos immunitásra lett volna szükség a járvány megállításához - írta a Bloomberg nyomán a hvg.hu.

Egyre világosabb, hogy ez egy sokkal veszélyesebb vírus, mint az eredeti - fogalmazott Richard Franco, az Alabamai Egyetem adjunktusa.

Korábban hasonló megállapításra jutott a nyájimmunitás kérdésében Oroszi Beatrix is, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója. Egy június elején tartott konferencián úgy fogalmazott, hogy míg az eredeti vírusnál 75 százalékos átoltottság lett volna szükséges a nyájimmunitáshoz, az indiai mutánsnál viszont  80 százalék hatásosságú vakcinával mindenkit be kellene oltani, hogy ez meglegyen.

Olyan koronavírus-vakcinákra lehet szükség, amelyek kifejezetten a koronavírus delta változata ellen kínálnak védelmet, mivel ez a mutáns előszeretettel fertőzi meg azokat, akiknek idővel gyengül az immunitásuk és egyben komolyabb megbetegedést okozhat náluk – idézi a Bloomberg egy másik hírében a londoni Imperial College legutóbbi React-1 jelentését. Az intézet 2020 áprilisától kezdve adja ki tudományos helyzetelemzéseit a koronavírus-járvány alakulásáról az angol lakosság véletlenszerűen kiválasztott mintáinak statisztikai adatai alapján.