Megjelent az első átfogó kimutatás a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről.

A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lapban megejelent írás szerint a vizsgálat alapját azok a tünetek adták, amelyeket az érintett gyerekek szülei vagy nevelői jelentettek le egy applikáción keresztül a pozitív koronavírusteszt után - írta az Index az MTI alapján.

A 2020 márciusa és 2021 februárja között 75 529 lejelentett, tüneteket mutató 5 és 17 év közötti gyermek koronavírustesztje közül 1734 gyereké lett pozitív. Átlagosan három tünet jelentkezett e gyerekeknél, a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.

Ritkán fordult csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradtak a tünetek: a vizsgált esetek 4,4 százalékánál. Nyolc hét után a gyerekeknek csak kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt tüneteket.

Megnyugtató, hogy a Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony - mondta Emma Duncan, a tanulmány vezető szerzője. Az idősebb gyerekek kissé tovább voltak betegek, átlagosan hét napig, míg az 5-11 év közöttiek tünetei átlagosan 5 nap után elmúltak. A több mint négy hét után is tüneteket érző gyerekek aránya is magasabb volt az idősebb korosztályban (5,1 százalék), mint a fiatalabbaknál (3,1 százalék).