Szlovákiában a kórházak az összeomlás szélén állnak, már az összes lélegeztetőgép foglalt – írta Eduard Heger kormányfő csütörtök este a közösségi médiában a pozsonyi Új Szó jelentése szerint.

Heger az új covidautomata rendszerrell kapcsolatban megjegyezte, átmeneti megoldásról van szó, amelyen a helyzet alakulásától függően enyhíthetnek, de szükség esetén szigoríthatnak is. A covidautomata rendszer szerint a beoltatlanok csak létfontosságú termékeket vásárolhatnak, nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe.

A kórházban kezelt betegek nagy többségét (80 százalék) az oltatlanok teszi ki. „A kimerült egészségügyi dolgozók kérik tőlünk, hogy lépjünk, mert nem szeretnének többé arról dönteni, kit kötnek lélegeztetőgépre, és kit tesznek ki a halál veszélyének” – írta Heger.

A kórházak már hűtőkocsikat kérnek az elhunytak tárolására. A kormányfő szerint a másik fontos szempontot az jelenti, hogy a járványhelyzet miatt ismét el kell halasztani az operációkat és a beavatkozásokat, ezzel pedig valamennyi polgár egészsége forog kockán.

A miniszterelnök úgy véli, az oltottak mindent elkövettek, helyesen és felelősségteljesen cselekedtek. „Engedték magukat beoltatni, hogy megmentsék a saját, a családtagjaik, a kollégáik és ismerőseik, valamint a gazdaság egészségét, hogy könnyítsenek az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomáson.” Most mégis ráfizetnek az oltatlanok hozzáállására, akik miatt megteltek a kórházak, amelyeknek az oltottakat is el kéne látniuk.