Az oroszok többsége még nem kapta meg a koronavírus-oltást, és azok többsége, akiket még nem szúrtak meg, nem is akarja beoltatni magát - idézi a Gallup felmérését a Moscow Times. A közvélemény-kutató intézet jelentését akkor hozták nyilvánosságra, amikor Moszkvában és öt oroszországi régióban részleges zárást vezettek be, két nappal az országos egyhetes munkaszünet előtt.

A felmérés szerint az oroszoknak 77 százaléka a nyár végéig még nem kapta meg az oltást, miközben 23 százalékukat már megszúrták. A beoltatlanok 75 százaléka nem járul hozzá ahhoz, hogy megszúrják, 25 százalékuk beoltatná magát. A oroszok 32 százaléka kapta meg a helyi gyártmányú oltások valamelyikének mind a két dózisát október végére - derült ki a Gogov intézet adataiból.

Eközben a delta koronavírus-változat teljes erejével szedi áldozatait Oroszországban, a kórházakat elárasztották a betegek, a halálozási számok rekordokat döntenek. A hatóságok az oltási hajlandóság valamelyes javulásáról számolnak be, miután az alkalmazottak bizonyos körének október végétől kötelező felvenni az oltást.

Eközben arról érkeztek hírek, hogy a kormány az oltási kampány áthangolását tervezi, mert Vlagyimir Putyin államfő nem elégedett az eddig elért eredményekkel. Állítólag a fenyegető hangnemről az ösztönzőre térnének át, például azt hangsúlyoznák, milyen jó lesz, ha a széles körű védettség nyomán meg lehet majd szüntetni a korlátozásokat. Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője tagadja, hogy ezt terveznék.