A szakértő arra reagálva nyilatkozott, hogy Olaszországban nemrég egy 18 éves tinédzser meghalt az oltás után, emiatt a kormányzat pénteken úgy döntött, hogy mostantól kezdve csak a 60 év felettieknek adják be az AstraZenecát - írta az Index a Reuters nyomán.

Az utóbbi hetekben több ország is úgy döntött, hogy csak az időseknek adják be a vakcinát, miután a fiataloknál és középkorúaknál több esetben trombózist okozott az oltóanyag.

Az EMA szerint az AstraZeneca-oltásnak továbbra is több az előnye, mint a hátránya - mondta Marco Cavaleri. Véleménye szerint most, amikor a járvány visszaszorult, a fiatalokat mindenképp az mRNS-alapú vakcinákkal lenne érdemes oltani.

A szakértőtől ezután azt is megkérdezték, hogy a 60 év felettiek esetében is hanyagolni kellene-e az AstraZenecával való oltást. "Igen, és már számos ország, többek közt Franciaország és Németország is fontolgatja ezt amiatt, hogy egyre több mRNS-alapú vakcina érkezik" – hangzott a válasz.

Frissítés

Marco Cavaleri újra megszólatt hétfőn: az AstraZeneca vakcinájának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

"Szavaimat sajnos nem helyesen tolmácsolta az interjúban a La Stampa" – írta nyilatkozatában az oltásstratégiai vezető a Reuters hírügynökségnek. A La Stampa vasárnap este közölte online kiadásában Cavaleri pontosítását.