Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyenlőtlen vakcinaelosztás fenyegetést jelent minden országra nézve, nem csak azokra, ahol a legkevesebb az oltóanyag - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Az egyenlőtlen vakcinaelosztás ugyanis lehetővé tette, hogy a vírus terjedjen, növelve a kockázatát olyan vírusvariáns kialakulásának, amely ellenállóbb az oltóanyagokkal szemben.

A COVAX célja az lenne, hogy ingyenes vakcinákat biztosítson a szegényebb országoknak, és kiegyenlítettebbé tegye az oltóanyagok elosztását. A szállítmányok azonban egyelőre nem fedezik a keresletet. Június 4-i adatok szerint 129 országba összesen 80 millió védőoltás érkezett a kezdeményezés keretében - írta az MTI nyomán az atv.hu.

Az afrikai kontinensen például vakcinahiány van, és szinte teljesen leálltak a szállítások a WHO szerint. A világ hat államában még meg sem kezdődött az oltási kampány, s ebből négy ország Afrikában található: Tanzánia, Burundi, Csád és Eritrea.

Várhatóan év végéig kijelölik a helyszíneket, ahol koronavírus elleni vakcinát gyártanak majd Afrikában, illetve néhány létesítmény már termeléshez közeli állapotban lesz. Bár a főigazgató nem mondott országneveket, a Reuters úgy értesült, hogy Szenegálban a jövő évben megkezdődhet az oltóanyagok gyártása, miután a nyugat-afrikai ország megállapodást kötött az Univercells belga biotechnológiai vállalattal.

Tedrosz egyúttal felszólította a Pfizert és a Modernát, hogy osszák meg tudásukat a WHO illetékes részlegével, amelynek célja a világjárvánnyal kapcsolatos technológiák mielőbbi átadása a szükséghelyzetben lévőknek.