Az elmúlt 24 órában 8925 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami nagyjából azonos a keddi adattal, de hétezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor az új fertőződések száma rekordmagasra emelkedett - idézi a cseh egészségügyi tárca. jelentését az MTI.

Csehországban eddig közel 148 ezer fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A halálos áldozatok száma a járvány márciusi kezdete óta 5570-re emelkedett. Csak novemberben több mint kétezren haltak meg a koronavírusos betegség következtében. A napi halálozási csúcs november 3-án volt, 247 halottal.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a statisztikai adatok szerint Csehország nagy valószínűséggel túl van a járvány tetőzésén. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még egy ideig magas marad. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke szerda este a közszolgálati televízióban pedig arról beszélt, hogy a kórházak nagy nyomás alatt vannak, de egyelőre jól bírják a terhelést, és súlyosabb problémák nincsenek.

A 10,69 milliós lakosságú Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, nagymértékben korlátozzák a szabad mozgást és a kereskedelmet, éjjel pedig kijárási tilalom van érvényben. Hamácek valószínűsítette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására.