Stipan Jonjić, a rijekai Egészségügyi Egyetem immunológusa kijelentette: nagy a kockázat, hogy a vírus az ősz folyamán ismét katasztrofális helyzetet alakíthat ki - írja a B92 hírportálra hivatkozva a Magyar Szó.

Mivel a vírus hajlamos a mutálódásra, ezért a nyár végéig valószínűleg még több variáns is kialakul majd, és ha ez valóban megtörténik, akkor a turizmusnak ismét befellegzett - véli a szakértő.

Barbara Marković, a Horvátországi Családi Szállók Egyesületének elnöke elmondta, hogy néhány külföldi vendég lemondta a foglalását a sajtóban megjelent hírek miatt, miszerint várhatóan augusztus 15-éig Horvátországban is megjelenik a delta variáns. Véleménye szerint az egyetlen megoldást az emberek motiválása jelentheti az oltakozásra, de semmiképpen sem fogják rövidíteni az idényt.

A foglalások lemondását kommentálva kijelentette, más dolog ülni a klimatizált, 24 fokos irodában és megint más dolgozni a terepen a vendégekkel 40 fokos hőségben. A terepen a helyzet jelenleg érzékeny és a turisták sokat érdeklődnek az állapotokról, ami várható is volt.