A koronavírus-világjárvány sosem látott mértékű és egyre növekvő nyomást gyakorol az egészségügyi ellátórendszerekre EU-szerte. Az Európai Bizottság pénteki döntése értelmében az uniós országok közötti együttműködés keretében koronavírusos betegek átszállítására kerülhet sor olyan tagországokba, ahol még vannak szabad kórházi helyek, ami csökkenti a túlterhelt kórházakra nehezedő nyomást.

Az Európai Bizottság abban is segíteni fogja a tagállamokat és a nem kormányzati szervezeteket, hogy képzett egészségügyi szakemberekből álló csoportokat küldjenek másik országok megsegítésére - derül ki a testület közelményéből.

Az iránymutatások összehangoltabb megközelítést vázolnak fel a szükséghelyzeti egészségügyi ellátás terén megvalósuló, határokon átívelő együttműködéshez, és ismertetik, milyen további támogatást és segítséget nyújt a bizottság a tagállamok egészségügyi hatóságainak, egyebek mellett a következők révén:

  • Az Egészségügyi Biztonsági Bizottság és az uniós korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer segítségével a bizottság össze fogja hangolni a határokon átívelő egészségügyi segítségnyújtás iránti kérelmeket. Ezek a kérések vonatkozhatnak intenzív osztályon történő elhelyezésre, betegek kezelésére vagy átszállítására, illetve képzett egészségügyi szakemberek kiküldésére.
  • A bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül támogatni fogja a segítséget kérő egészségügyi hatóságokat. A mechanizmus révén a bizottság össze tudja hangolni és társfinanszírozásban tudja részesíteni a betegek és a megfelelően képzett egészségügyi szakemberek sürgősségi szállítását a tagországok között.
  • Az iránymutatások meghatározzák a betegek tagországok közötti szállításának részleteit, és ismertetik, hogyan kell a vonatkozó szabályoknak megfelelően költségtérítést igényelni a más EU-országban igénybe vett egészségügyi ellátás költségei után.
  • A bizottság ösztönzi a képzett egészségügyi szakemberek más tagországokban történő bevetését, és bátorítja a helyi, regionális és nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy támaszkodjanak a már megkötött kétoldalú és regionális megállapodásokra, és tisztázzák az orvosszakmai képesítések kölcsönös elismerésének lehetőségeit.
  • Az egészségügyi szakemberek tudás- és tapasztalatcseréjének támogatása érdekében a Bizottság egy klinikaimenedzsment-támogató rendszert működtet, mely webkonferencia-platformot biztosít a klinikai szakemberek számára az eseteikkel kapcsolatos tapasztalatcsere és megbeszélések céljára.

A fentieken túlmenően a határokon átívelő egészségügyi együttműködés anyagi támogatása érdekében a bizottság kiterjesztette a Szolidaritási Alap hatályát a közegészségügyi szükséghelyzetekre. Emellett az egészségügyi kiadások támogatására a strukturális alapok is igénybe vehetők, és a bizottság nagyobb rugalmasságot tett lehetővé a meglévő források átcsoportosítása tekintetében. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz is további támogatásokat tesz elérhetővé.