Az ONS azt vizsgálta, hogy az október 16-án zárult egy hétben kiállított halotti bizonyítványok közül mennyi említi az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között. Az ONS illetékességébe csak Anglia és Wales tartozik, Skóciának és Észak-Írországnak saját statisztikai hivatala van az Egyesült Királyságon belül.

Az OSN-é más módszer, mint a brit kormány által naponta összeállított koronavírus-halálozási statisztika, mivel a kormányzati adatokban azok a betegek szerepelnek, akik a szűrővizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzés kimutatása után 28 napon belül meghaltak. Az ONS ugyanakkor mozgó heti statisztikáiban azokat az elhunytakat is szerepelteti, akiknek a halotti bizonyítványa megemlíti a Covid-19 betegség gyanúját, de a fertőzést nem feltétlenül igazolta szűrővizsgálat.

QP | Quality Placement

A statisztikai hivatal kedden ismertetett elemzéséből kitűnik, hogy Angliában és Walesben, ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él, a múlt pénteken végződött hét napban 10 534 halálesetet jelentettek, 669-cel - 6,8 százalékkal - többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

A kimutatás szerint a vizsgált héten kiállított halotti bizonyítványok közül 670-ben szerepel az "új koronavírus (Covid-19)" szóösszetétel. Ez 53 százalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, amikor 438 újonnan kiállított halotti bizonyítvány említette a Covid-19 betegséget a lehetséges halálozási okok között. A pénteken zárult egy hétben kiállított angliai és walesi halotti bizonyítványok 6,4 százalékában szerepel a koronavírus-betegség az előző heti 4,4 százalék után.

Az OSN keddi kimutatása szerint az év elejétől október 16-áig terjedő időszakban 484 206 ember halt meg Angliában és Walesben, és az e halálozásokról kiállított iratok közül 54 325 említi a Covid-19 betegséget. Ez azt jelenti, hogy az idén eddig történt angliai és walesi halálesetek 11,2 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus-járványhoz - áll az ONS tanulmányában.

A legújabb adatok szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben a kedd estével zárult 24 órában 367-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A halálos áldozatok száma ezzel 45 365-re emelkedett.