A foglalkoztatás szempontjából a koronavírus-járvány alatt a leginkább ütésálló a főváros volt annak ellenére, hogy a turizmus jelentős része ide koncentrálódik, és az az iparág omlott össze a leglátványosabban, magával rántva a vendéglátást és egy sor szolgáltatást - írja a 24.hu. Ehhez képest mégis csak minden 54. budapesti foglalkoztatott regisztrált az év eleje óta munkanélküliként, miközben Hajdú-Biharban minden 23., Zalában pedig minden 24. dolgozó elveszítette a munkáját 2020 első felében.

Közel 2,5 millió férfi foglalkoztatott van az országban, akiknél 400 ezerrel kevesebb a nő, mégis hétezerrel több nő veszítette el az idén az állását, mint ahány férfi. Ennek az lehet az egyik oka, hogy bár arányaiban valamivel több nőnek van érettségije és diplomája, mint férfinak, de az alapfokú vagy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők között jóval több a nő, és ez volt a döntő faktor abban, hogy ki veszítette el nagyobb valószínűséggel az állását a válság miatt.

A 8 általánost befejezők közül országosan minden tizedik foglalkoztatott lett munkanélküli. A szakmával rendelkezők egy hajszállal védettebbek voltak, mint az érettségizettek. Az előbbiek közül minden 33., az utóbbiaknál minden 32. foglalkoztatott regisztrált álláskeresőként. A felsőfokú végzettségű foglalkoztatottak közül országosan mindössze minden 121. lett munkanélküli.

A válság idején budapesti diplomás foglalkoztatottnak volt a legjobb lenni: közülük csak minden 159. lett munkanélküli. A két szélsőséget nézve: egy nyolc osztályt végzett Heves megyeit 26-szor valószínűbben rúgtak ki az éve eleje óta, mint egy budapesti diplomást.