Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bonni egyetemi klinika virológiai intézetének és klinikai kémiai és farmakológiai intézetének közös szervezésében végzett kutatás alapján hozzávetőleg 1,8 millió ember - a 83 milliós ország lakosságának 2,1 százaléka - fertőződhetett meg az új vírussal május elejéig.

A bonni kutatók a járvány első helyi gócában, a németországi Vuhannak is nevezett Heinsberg járási Gangeltben vizsgálták a vírus terjedését és hatásait 405 háztartásból 919 ember bevonásával. Számításaik szerint a település lakosságának 15 százaléka fertőződhetett meg, miután február közepén egy több mint 300 ember részvételével, zárt térben tartott karneváli ünnepségen elkezdett észrevétlenül terjedni a vírus. A fertőzés az esetek 0,37 százalékában vezetett halálhoz.

Az ország egészére vonatkozó becslés a gangelti tapasztalatokon alapul. A bonni szakértők becslése és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) tényadatai alapján nagyjából tízszeres lehet a különbség a ténylegesen fertőzöttek és az igazoltan fertőzöttek száma között.

Bárki hordozhatja a vírust

A gangelti kutatásban a többi között kimutatták, hogy a fertőzöttek 22 százalékának nincsenek tünetei. Ez a tudományos adat aláhúzza a fertőzéshigiéniai és a társas távolságtartási szabályok fontosságát. "Bármely egészségesnek gondolt személy hordozhatja a vírust. Ezt tudatosítanunk kell magunkban, és ennek megfelelően kell alakítani a viselkedésünket" - emelte ki a bonni egyetem közleménye szerint Marin Exner, az egyetemi klinika higiéniai és közegészségügyi intézetének vezetője.

Azt is kimutatták, hogy a fertőzésveszélyt tekintve nincsenek számottevő különbségek a korcsoportok között, a vírust hordozó gyermekek nagyjából ugyanannyira fertőzőképesek, mint a felnőttek. Ugyanakkor meglepően alacsony a valószínűsége annak, hogy a vírus háztartáson belül terjed.

Gyanús a karnevál

Gangeltben a többiekhez képest nagyobb arányban mutatták a vírus által keletkező betegség tüneteit azok, akik részt vettek a februári karneváli ünnepségen. Ezért további kutatásokat terveznek annak feltérképezésére, hogy a hosszan tartó zárttéri testi közelség és a hangos beszéd, illetve az éneklés révén erőteljes cseppképződés hozzájárulhatott-e a súlyosabb megbetegedéshez - áll a közleményben.

Az RKI hétfői adatai szerint Németországban egyelőre javul a járványhelyzet, a vírus mind inkább visszaszorul, úgynevezett reprodukciós rátája (R0) 0,74-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött már csak átlagosan 74 embernek adja tovább.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) országszerte 163 175 ember szervezetében mutatták ki, ami 679 esettel több az egy nappal korábbinál. Így március eleje óta a legalacsonyabbra süllyedt napi új igazolt fertőzések száma. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 6692 igazolt fertőzött halt meg, ez 43-mal több az egy nappal korábbinál. A napi új halálesetek száma szintén több heti mélypontra süllyedt.

A kimutatás valószínűleg nem pontos, mert az RKI csak a tartományokból hivatalos úton továbbított adatok alapján tudja követni az igazolt fertőzöttek és a halálesetek számának alakulását, és hétvégén, ünnepnapokon nem érkezik meg mindenhonnan az összes adat. Azonban az új esetek és a halálozások száma az egy héttel korábbihoz - vagyis hasonlóan pontatlan adathoz - képest is jelentősen csökkent.

A gyógyultnak minősülő - a fertőzésen már átesett igazolt fertőzöttek - becsült száma 132 700, ami 2200-zal több vasárnaphoz képest. Ezt a számot csak becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és nem kell külön bejelenteni, ha valaki már nem hordozza a kórokozót.