Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az, hogy több országban megkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása nem jelenti azt, hogy még az idén el lehetne érni a nyájimmunitást a vírussal szemben - figyelmeztetett több, a Reuters által idézett szakértő is hétfőn.

Dale Fisher, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványokkal kapcsolatos riasztásokért és az arra való válaszlépésekért felelős hálózatának elnöke szerint az élet nem fog visszatérni hamar a megszokott kerékvágásba.

"Tudjuk, hogy szükség van a nyájimmunitásra, s minderre az országok többségében, ezt viszont nem fogjuk elérni 2021-ben. Lehetnek olyan országok, amelyeknek sikerül, azonban ez sem fogja azt jelenteni, hogy visszatérnek a normális körülmények, például a határellenőrzések tekintetében. Még a legjobb esetet feltételező forgatókönyvek esetében sem" - fogalmazott Fisher.

Pando Riono, az University o Indonesia epidemiológusa szerint nagy a veszélye annak, hogy egyes kormányok túlságosan is bíznak a vakcina megjelenése jelentette védelemben, s emiatt elhanyagolják az egyéb védelmi intézkedéseket. Ez pedig szerinte súlyos problémákhoz vezethet, hiszen időbe telik, amíg az oltások mindenkit le tudnak fedni, akinek szüksége lenne rá.

A hírügynökség összefoglalója emlékeztet arra, hogy a fejlettebb országok előrébb vannak jelenleg a sorban a vakcinagyártó cégek megrendelési rangsorában. Emiatt a WHO arra figyelmeztetett, hogy problémát jelent, hogy a közepes és alacsony jövedelmű országok nem kapnak időben készleteket. Az összefoglaló szerint egy szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltottság alakulását nagyban befolyásolja a népesség oltásokhoz való hozzáállása is. Fisher pedig azt mondta, a vírus további mutálódása jelenthet még problémákat.