Gabriel Attal elmondta: a tíznapos elkülönítést megsértőkre 1500 eurós büntetés vár, a visszaesők 3000 euróra is számíthatnak.

"Ez szerintem eléggé elrettentő és nagyon szigorú keretet teremt" - mondta a kormányszóvivő az Europe1 kereskedelmi rádióban.

"A beutazóknak az eddig érvényes önkéntes karantén helyett kötelező lesz elkülönülni tíz napra egy névre szóló prefektusi rendelettel" - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: "a rendőrség és a csendőrség ellenőrizni fogja, hogy az illető azon a helyen tartózkodik-e, amelyet kijelöltek számára az elkülönülésre".

A koronavírusnak az eredetinél fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország szombaton vezetett be először kötelező tíznapos hatósági karantént a Brazíliából, Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazók számára. A karantén-kötelezettség eddig is létezett, de nem ellenőrizték a hatóságok.

A Franciaország és Brazília közötti közvetlen légi közlekedést a múlt héten legalább péntekig felfüggesztette a francia kormány, de Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból továbbra is érkeznek járatok a francia repülőterekre. Ezeket elsősorban a hivatali, illetve üzleti ügyekben utazók veszik igénybe.

Az ellenőrzött hatósági karantén fokozatosan lép életbe a héten, és a Francia Guyanáról beutazók számára is érvényes lesz. A franciaországi lakhellyel rendelkezők választhatják az otthonukat a tíznapos elkülönülésre, másoknak egy, a hatóságok által kijelölt hotelben kell karanténba vonulniuk.