Victoria állam július 7-től határozatlan időre lezárta az ország legnépesebb tagállamával, Új-Dél-Wales-szel közös határát, miután a napi fertőzésszám az elmúlt napokban a járvány kezdete óta nem látott mértékben, napi száz főt meghaladó mértékben emelkedett. Erre a határzárra száz éve nem volt példa.

Melbourne-ben, az ország második legnépesebb (4,9 millió fő) városában mostantól mindenkinek otthon kell maradnia, leszámítva, ha munkába, bevásárolni vagy orvosi vizsgálatra megy. Az éttermekből, kávézókból és bárokból csak elvitelre lehet ételt rendelni, az edzőtermek, a fodrászatok zárva vannak. A tanítási szünetet meghosszabbították. A kijárási korlátozások betartását a rendőrség felügyeli, a szabályszegőkre pedig komoly pénzbírság vár. A korlátozások alsó hangon 6 hétig érvényben maradnak.

Ausztráliában eddig több mint 8500 fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta, a fertőzés szövődményeibe több mint százan haltak bele - írta az Euronews.

Eközben Új-Zélandon korlátozzák a nemzetközi légi járatokat. A A csaknem 5 millió lakosú szigetország átmenetileg limitálja a foglalásokat a nemzetközi járatokon a koronavírus-járvány miatt létrehozott karantén- és elkülönítő központok túlterheltségének elkerülése érdekében. Új-Zéland márciusban zárta le határait a külföldiek előtt - csak saját állampolgárait engedi be.