Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy Szerbiában rendkívül erős a koronavírus jelenléte és gyakorlatilag lehetetlen megmondani hány fertőzött van - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Kon megismételte korábbi kijelentését, miszerint a regisztrált fertőzöttek tízszeresével számol.

"Ha naponta hatezer új fertőzöttet veszünk nyilvántartásba, akkor ez valójában könnyen lehet, hogy 60 ezer. Ha pedig így számolunk, az egy hónap alatt akár 1,8 millió koronavírusos is lehet. Az biztos, hogy a vírus jelenléte rendkívül erős" - mondta Kon.

Az előttünk álló hét rendkívül nehéz lesz, de december elsejétől a járványgörbe várhatóan enyhébb ívet vesz majd és fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma, jelentette ki Branislav Tiodorovic epidemiológus, a válságstáb másik tagja. A számok alakulása kizárólag az emberek viselkedésétől függ, hogy betartják-e, végrehajtják-e, illetve ellenőrzik-e a korlátozások betartását.

A járványügyi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy most a szlavák (védőszentek ünnepei) időszaka van, és arra figyelmeztetett, hogy a legjobb, ha most inkább csak a legszűkebb családtagok jönnek össze. Ha valamilyen utazást terveztek, bárhová, főleg újév környékén, azt felejtsék el és halasszák máskorra - mondta a virológus.

Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a betegségből - jelentette ki Darija Kisic Tepavcevic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja a szerbiai közszolgálati televízió szombati beszámolója szerint.

A szakember szerint ha mindenki maszkot viselne, valamint ügyelne a szükséges távolságtartásra, akkor más intézkedésekre nem is lenne szükség.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 7780-nal 155 994-re, Koszovóban 704-gyel 37 732-re, Észak-Macedóniában 1093-mal 59 710-re, Montenegróban 520-szal 33 836-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 85 431-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 1423-ra, Koszovóban 12-vel 975-re, Észak-Macedóniában 28-cal 1658-ra, Montenegróban öttel 474-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 62-vel 2541-re nőtt - írta az MTI.