Az új típusú koronavírus okozta világjárvány tavaly év eleji kitörése óta a halálozási arány azért javult ekkorát, mert jelentősen fejlődtek a gyógyítás módjai - írta a The Guardian online kiadása az Anaesthesia című szaklap friss számában közölt kutatásról, amely 43 128 beteg adatait magában foglaló 52 korábbi tanulmány alapján készült.

Az intenzív osztályokon ápoltak halálozási aránya a március végi majdnem 60 százalékról május végére kevesebb mint 42 százalékra esett vissza a kutatócsoport első elemzése szerint, az új tanulmány ezt a csökkenő tendenciát mutatja ősszel is, októberre már csak 36 százalékos a halálozás.

A jelentős javulás azonban megtorpanhatott. Az új vírusvariánsok megjelenése miatt több ember lett súlyos beteg, ami növelheti az intenzíven ápoltak halálozási arányát. Az egész világon zajló védőoltási program ugyanakkor csökkentheti az életmentő kezelésre szorulók számát.

A javulás a szteroidok kiterjedtebb használatának, az oxigénterápia és az infúzió alkalmazása módjának és a vérrögkockázat kezelésének számlájára írható.

A világ legtöbb régiójában a halálozási arány jelenleg 30-40 százalék között mozog, az európai átlag 33,4 százalék, az észak-amerikai 40 százalék. Az ausztráliai Victoria államban szokatlanul alacsony, 11 százalék, a Közel-Keleten rendkívül magas, 62 százalék, ez utóbbi adatot a térség négy országát felölelő tanulmány alapján állapították meg - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.