Törökországban pénteken immár második napja ismét kilencszáz felett alakult az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma - írja az MTI. Az utóbbi 24 óra leforgása alatt 930 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 168 ezer 340-et - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, szerdán 867-en, csütörtökön pedig 988-on állt.

Meghaladta péntekre a negyvenezret az új koronavírus okozta Covid-19-járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 357 beteg haláláról érkezett bejelentés, így országosan eddig 40 261 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

A járványügyi szakértők szerint annyira lelassul a koronavírus terjedése Belgiumban, hogy már kockázat nélkül lehet kilépni az utcára. Yves Van Laethem, a belga kormány szakértő szóvivője azt nyilatkozta, hogy a csütörtökről péntekre elhunyt 29 áldozat ellenére elmondható, hogy a "mutatók kivétel nélkül reménykeltőek". Hozzátette, hogy a halálesetek május közepe óta 30 százalékkal, az intenzív ellátást igénylők száma pedig 34 százalékkal csökkent.

Spanyolországban 177-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca összesítése szerint eddig 240 978 esetben igazolták vizsgálatokkal a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzést. A halálos áldozatok száma 52-vel emelkedett az elmúlt egy héten, és elérte a 27 134-et. Hivatalos napi halálozási adatokat nem közöl a minisztérium.

Svájc kormánya pénteken úgy döntött, hogy a tervezettnél korábban, június 15-én megnyitja az Európai Unióval közös összes határát; az intézkedést Olaszország követelte. A svájci kormány május közepén jelentette be, hogy június 15-én tervezi megnyitni az Ausztriával, Németországgal és Franciaországgal közös határát. Néhány nappal később közölte, hogy július 6-áig helyre akarja állítani a szabad mozgást és az utazási szabadságot a schengeni övezet valamennyi országával.

Olaszország viszont úgy döntött, hogy június 3-án oldja fel a korlátozásokat a schengeni belső határokon három szomszédjával, ezért Róma kölcsönös lépéseket kért az érintettektől..
Megkezdődött pénteken Lengyelországban a Defender Europe 2020 Plus nevű lengyel-amerikai hadgyakorlat, amely a február elején indított nagyszabású NATO-műveletnek a koronavírus-járvány miatt korlátozott változata. A június 19-ig tartó, az északnyugat-lengyelországi Drawsko Pomorskie városhoz közeli gyakorlótéren rendezett szárazföldi és légi műveletben mintegy 6 ezer katona vesz részt, köztük négyezer amerikai.