Lengyelországban is április 19-től nyitnak a bölcsődék és az óvodák a megszorítások lazítása jegyében, ahogy ezt Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentette - írta a Business Insider Polska. Később nyithatnak az általános iskolák, amit az intézményeknek beszállító cégek már nagyon várnak. Sok olyan van közöttük, amelyeknek egyetlen bevételi forrásukat az oktatási intézmények jelentették. A szakértők szerint nehéz megbecsülni azokat a veszteségeket, amelyeket a zárlat okozott

Slawomir Dudek közgazdász szerint mindennek a következményét a lengyel társadalom még évekig nyögni fogja. A nem állami óvodák szövetsége rámutatott arra, hogy a magánkézben lévő óvodák vesztesége éves szinten 25 százalékos lehet.

A statisztikai hivatal adatai szerint szerint 2018-ban Lengyelországban 3776 bölcsőde, gyermekklub és bölcsődei részleg működött. Ebből a magánszektorba 2915 tartozott. Ami az óvodákat illeti, az 12 535-ből 7191 tartozott az államhoz.

Dudek szerint ezek bezárása sokat ártott a lengyel gazdaságnak. Először is közvetlenül, hiszen ezek távolról sem működhettek, tehát semmilyen jövedelmük nem volt. A kereskedelmi bölcsődék és óvodák semmit nem kaptak, mert, ha a gyerek nem járt, a szülők nem fizettek. A szállítók és a szolgáltatók is megrendelés nélkül maradtak, ami sokukat csődbe taszított. Gasztronómiai, védelmi és további oktatási szolgáltatókról van szó, például az iskolai áramszolgáltatásról.