Csehország néhány hete hivatalban lévő, új miniszterelnöke, Petr Fiala ugyan arra figyelmeztette az ország népét, hogy 2022 az egyik legkeményebb év lesz a 30 éve újjászületett köztársaság történetében, ám a csehek többsége fittyet hány a kormány fejének véleményére. Legalábbis ez derül ki a Radio Praha megrendelésére készült közvélemény-kutatásból, amely szerint 59 százalékuk jobb évet vár, mint amilyen 2021 volt.

Az optimizmus főként a fiatalokra, a diákokra, a prágaiakra és azokra igaz, akik az őszi választáson győztes pártkoalícióra szavaztak. A felmérés pesszimista válaszadóinak többsége nyugdíjas, munkanélküli, illetve a szavazáson alulmaradt korábbi kormánypárt, az ANO szavazója.

Míg az egy évvel ezelőtti felmérésben a megkérdezettek több mint fele minősítette komoly veszélynek a koronavírus-járványt, a mostaniban csak egyharmaduk mondta ezt. Így aztán az iszlám terrortól, az európai és a keresztény értékek gyengülésétől és a bevándorlástól való félelem átvette a covid helyét a listán. A megkérdezettek 90 százaléka úgy véli, hogy közepes vagy nagy gondot okozhat neki 2022-ben a magas infláció.

Rosszabb volt, mint várták

Přemysl Čech, a Median közvélemény-kutató intézet igazgatója úgy véli, hogy az adatok azt mutatják, hogy az emberek megtanultak együtt élni a koronavírus-járvánnyal. Kevésbé félnek tőle, mint a megjelenésekor átélt első sokk idején. Emellett a vakcinák biztonságérzetet adnak: az emberek úgy vélik, hogy ha meg is fertőződnek, nem veri le őket a lábukról a betegség.

További eredménye a felmérésnek, hogy a megkérdezettek több mint fele azt mondta: 2021 rosszabb volt, mint amire egy évvel ezelőtt számított. Sajátos módon ez szintén szavazási és szociális mintákat követ. Főként az ellenzékbe került pártok szavazói, a 74 évesnél idősebb nők és az inaktívak érzik úgy, hogy 2021 nem volt jó év. Értelemszerűen a fiatalok és a győztes pártok szavazói ennek éppen ellenkezőjét gondolják.