Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányból kiderül, a milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat. A tudósok 2020 novemberétől - tehát a járvány kezdete után kilenc hónappal - 2021 márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is - áll a portál szemléjében.

A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is jelentős visszaesés volt tapasztalható.

A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a koronavírus-járványra visszavezethető csökkenés.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az ideiglenes adatok még megerősítésre várnak, ráadásul egyelőre csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

Jelentős következmények tapasztalhatók a szegényebb országokban is. A Világbank szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban.

A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll. Fontos tényező továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága és a minőségének ingadozása is.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada - 100 ezer haláleset - Indiában történt.