A mintegy másfélszáz dobozt, amelyek összsúlya 6,5 tonna, még a repülőtéren fertőtlenítették, majd az állami tartalékok raktárába szállították - mondta Lubomír Metnar védelmi miniszter újságíróknak a repülőtéren.

A gyorsteszteket a raktárban szétosztják, majd elszállítják a nagy kórházakba, valamint azokba a térségekbe, ahol a legnagyobb számú fertőzést mutatják ki.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az Olmützi régióban lezárt 21 településen az összes lakost, mintegy 35 ezer ember, ellenőrizni fogják - írta az MTI.

A kórházakon kívül kap belőle a rendőrség, a katonaság, a tűzoltóság és a vámosok is - jegyezte meg Jan Hamácek belügyminiszter, aki kollégáival együtt a repülőtéren fogadta a Kínából érkező különgépet. Ezek közül 100 ezret az egészségügyi, 50 ezret a belügyi tárca fizetett, míg a repülőgépet a védelmi minisztérium biztosította.

Az egészségügyi miniszter szerint e tesztek nem egészen fél óra alatt megmutatják, hogy fertőzött-e az illető, vagy sem, míg az eddig használatos tesztek eredményére hat órát kell várni.

A Kínában már megvásárolt sebészeti, orvosi és lakossági arcmaszkok, valamint védőöltözetek Csehországba szállítását a hatóságok most intézik. Korábbi értesülések szerint még legalább 5-6 repülőútra van szükség.

Jan Hamácek szerint egy ukrán An-124 Ruslan típusú szállító repülőgép, amelyet a cseh kormány bérelt ki, várhatóan vasárnap 30 millió védőmaszkot hoz Prágába. Amint sikerül a védőmaszkokat szétosztani a lakosság között, használatuk kötelező lesz - mondta a belügyminiszter.

A repülőgépekről és a szállítmányokról kiadott, olykor egymásnak ellentmondó információkat Hamácek újságírók előtt azzal magyarázta, hogy a tárgyalások a repülőutak bebiztosítáról nagyon bonyolultak, mert számos repülőtér le van zárva, ezért menet közben is változnak a dolgok.

A cseh sajtó az utóbbi napokban élesen bírálta azt, hogy az országban nagy hiány van az összes védőmaszkból, különféle tesztekből, védőöltözetekből, és a kormány nem képes gyorsan orvosolni a helyzetet. A média azt is felrótta a kormánynak, hogy az ügyben ellentmondásos információkat hoz nyilvánosságra.

DK: a kormány szerezzen be Kínából védőfelszereléseket!

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a magyar kormányt, hogy szerezzen be Kínából védőfelszereléseket a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez - mondta Oláh Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI beszámolója szerint. Ha a kabinet így tesz, akkor akár már a hét végére megérkezhetnek Magyarországra azok a maszkok, amik valóban képesek megvédeni az egészségügyi dolgozókat.

Kínában gyakorlatilag már véget ért a járvány, az ország pedig hatalmas gyártókapacitásokkal rendelkezik. A politikus az elmúlt napokban több kínai tartományi vezetővel is beszélt, "akik kifejezték nyitottságukat arra, hogy Magyarországot ellássák ezekkel az eszközökkel".