Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai betegségkezelési és -megelőzési központ nyilvánosságra hozta az első részletes összefoglalót a Covid-19 vírusról, amely több tíz ezer eset alapján készült - derül ki a BBC cikkéből. A legfontosabb tanulság nem meglepő: főként az idősek és a betegek halhatnak bele, ha elkapják a koronavírus-fertőzést, tovább veszélyben az egészségügyi személyzet is. Meghalt Liu Cse-ming 51 éves igazgató, a vuhani Vucsang Kórház vezetője is - ő az első egészségügyi menedzser, aki áldozatául esett a járványnak.

Továbbra is Hupej tartomány a fertőzés központja: ebben a térségben a halálozási ráta 2,9 százalék, míg Kína egészében csak 0,4 százalék. A február 18-ára virradóra nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint eddig közel 72,5 ezren betegedtek meg koronavírus-fertőzéssel és közülük 1868-an vesztették életüket. Egy nap alatt 1886 új esetet jegyeztek fel 98 halálos áldozattal, akik közül 1807-en Hupejben élnek és 93-an ott vesztették az életüket. Eközben több mint 12 ezren már felépültek a betegségből.

Mit mond a tanulmány?

A tanulmány, amely a kínai járványügyi újságban jelent meg összesen több mint 72 ezer eset alapján készült, amelyeket 2020. február 11-éig jegyeztek fel. Ezek a megbetegedések Kína egészét lefedik. A jelentés készítői figyelembe vették a megerősített és a gyanítható eseteket is. Az eredmények ugyan lényegében megfelelnek az eddig ismereteinknek, ám a közel 45 ezer megerősített megbetegedés alapján számos eddig ismeretlen részletre derült fény. Íme néhány fontos statisztikai adat:

  • A megbetegedések több mint 80 százaléka enyhe lefolyású, közel 14 százaléka súlyos és csak 4,7 százaléka nevezhető kritikusnak, életveszélyesnek.
  • A legnagyobb halálozási arányt a 80 év felettieket sújtja, a körükben 14,8 százalék ez a mutató.
    Egyelőre nem halt meg 9 évesnél fiatalabb gyerek, a 10 és 39 éves korú korosztályok körében a halálozási ráta 0,2 százalék.
  • A következő korosztályok esetén fokozatosan nő ez a mutató: a 40 évesek körében 0,4 százalék, az 50-es éveikben járóknál 1,3 százalék, a 60-asoknál 3,6 százalék, a 70 fölöttieknél 8 százalék.
    Ami a nemeket illet, ahogy általában lenni szokott, a nők az ellenállóbbak. A körükben 1,7, míg a férfiaknál 2,8 százalék a halálozási ráta.
  • A Covid-19 teljes népességre vonatkozó átlagos halálozási rátája, azaz a betegek körül elhunytak aránya 2,3 százalék.
  • Ami az egyéb betegségek és a koronavírus találkozásából fakadó kockázatot illeti azok vannak a legnagyobb veszélyben, akiknek szív- és érrendszeri betegségük van. A következő csoport a cukorbetegeké, majd ezt követi a légzési betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedők csoportja.
  • Az egészségügyi személyzet körében 1716 megerősített megbetegedést történt, amelyek közül öt végződött a beteg halálával.

Mire következtethetünk?

A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a járvány terjedése január 23. és 26. között érte el csúcspontját, majd hanyatlani kezdett. Úgy tűnik, hogy hatásos volt az egész városokat érintő karanténok bevezetése, továbbá a tájékoztatás, amely egyebek mellett arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy mossanak sűrűn alaposan kezet, hordjanak szájmaszkot és ha tüneteket észlelnek magukon, azonnal forduljanak orvoshoz. Hatásosnak bizonyult az egészségügyi személyzet gyors bevetése is.

Ugyanakkor a jelentés készítői arra is figyelmeztetnek, hogy a hosszú holdújévi szabadságról a munkájukhoz visszatérő emberek körében újra előre kaphat a járvány. Erre fel kell készülniük a hatóságoknak. Az eddigi legfontosabb óvintézkedés Hupej tartomány 11 millió lakosú fővárosa, Vuhan teljes karantén alá vonása volt, emellett utazási korlátozásokat és a közlekedést az egész országban érintő szigorításokat vezettek be.

A magyar hatóságok tájékoztatása szerint Magyarországon a koronavírus még senkit nem fertőzött meg.