A lengyel kormány a múlt héten ismeretterjesztő oldalt indított, amelyen a koronavírus elleni oltással kapcsolatos kérdésekre adnak választ - írta a Business Insider Polska. A kormány szakértői elismerték, hogy érdemes arra a mosolyogtató kérdésre is válaszolni, hogy az oltás tartalmaz-e mikrochipet. Ez a marhaság hetek óta kering az interneten, állítólag Bill Gates milliárdos filantróp-üzletember, a Microsoft alapítója kezdeményezte.

A vírus elleni oltásban nincs mikrochip - írja lakonikusan a kormányoldal. Az oltás antigénekből és olyan anyagokból áll, amelyek feladata hatással lenni az immunrendszerre. Emellett segédanyagok és víz is van benne. Nem csupán a lengyel kormány akarja ezt a mítoszt eloszlatni, hanem az amerikai is. Emellett a New York Times néhány napja egy olyan cikket publikált, amely ugyanezt próbálja megtenni, kiemelve, hogy a Pfizer vakcinája 10 összetevőt tartalmaz.

A Microsoft alapítója könnyű célpont volt az összeesküvés-elmélet kitalálására, mert évek óta kiáll a közegészségügy erősítése és az oltások beadatása mellett. Gates és felesége alapítványai több száz millió dollárt utaltak át a koronavírus elleni harcra, nemcsak a fejlett országokban, hanem Afrikában és Dél- Ázsiában is.

A lengyel kormányoldal arra az alapvető kérdésre is felel, hogy az oltás biztonságos-e, mibe kerül és hogyan oltathatják be magukat az állampolgárok. Más kérdés, hogy elhiszik-e az emberek, hogy az oltás biztonságos. A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek 27-32 százaléka akarja beoltatni magát, köztük sok egészségügyi dolgozó nem.