Noha a kormány eltörli az arcmaszkok viselésének kötelezettségét Lengyelországban május 30. után, továbbra is lesznek olyan helyek Lengyelországban, ahol el kell takarni a szájat és az orrot. Eközben a lengyel piac annyira telített lett a maszkokkal, hogy tíz., száz-, sőt ezerfajta maszkokat is lehet kapni már a boltokban - adta hírül a Business Insider Polska.

Az üzletekben, a mozikban, a színházakban, a masszázs- és tetoválószalonokban, a templomokban és a hivatalokban, az autóbuszokon és a villamosokon marad a maszkviselési kötelezettség. A kormány gyorsabban törölte el ezt a szabályt, mint arra sokan számítottak, ráadásul egy lengyel cég millió számra gyártotta a maszkokat és köpenyeket, valamint a fertőtlenítő szereket, így már azelőtt túlkínálat alakult maszkokból, mielőtt eltörölték volna a korlátozást.

A kötelező viselés másfél hónapon át tartott, április 16-tól május 30-ig. Amikor bevezették, az egészségügyi miniszter azt mondta, addig lesz kötelező, amíg a koronavírus-oltást ki nem fejlesztik. Még azt is hozzátette: lehet, hogy ez két év lesz. Így az egyszer használatos maszkok ára 10 groszyról 4-5 zlotyra (300-400 forint) emelkedett. aztán gőzerővel beindult a termelés, és most, hogy eltörlik a maszkhordási kötelezettséget, esik az ár.

Bár a régi ár várhatóan nem tért vissza, de minden nehézség nélkül lehet kapni már két zlotyért (160 forint) sebészeti maszkot. A pamut maszkokat, amiket mosni is lehetett, egész Lengyelországban varrták, kézzel és géppel, áruk 10-15 zloty. A különleges szűrőkkel ellátottakért akár 100 zlotyt (7900 forint) is kellett fizetni néhány hete.