Az arc és az orr eltakarásának hiányáért Lengyelországban, ott, ahol ez nem ajánlott, hanem kötelező, 500 zlotys (40 ezer forint) büntetést fizettethetnek a vétkessel - írta a Business Insider Polska. Ez az a bírság, amit a közterület-felügyelők vagy rendőrök kezdeményezhetnek, amennyiben valaki a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, a bankokban és a hivatalokban elfelejt maszkot hordani.

Az igazi brutalitást azonban a tisztiorvosi szolgálat tanúsíthatja, amennyiben él a lehetőséggel, hogy maximum 30 ezer zlotys (2,4 millió forint) bírságot szabjon ki.. Sok városban a rendőrség, a városi rendőrség és az ellenőrök kontrollálják, hogy a lakosok hordanak-e maszkot a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, vagy a zárt bazárokban, piacokon, a tisztiorvosi szolgálat a legfelsőbb büntető hatóság.

A kormány azzal indokolja a drákói szigort, hogy az emberek egyre gyakrabban veszik könnyedén a járványból fakadó kötelezettségeiket, beleértve ebbe a maszk hordását is. Pedig ez még a magánautókban is ajánlott mind a vezetőnek, mind az utasainak, ha nem egy háztartásban élnek. Ezt azonban nem ellenőrzik.