Az országban 60 ezer 29 esetet regisztráltak a SARS-CoC-2 vírus ottani megjelenése óta, ezek 56 százaléka a flamand tartományhoz, 32 százaléka a vallón régióhoz, míg 10 százaléka Brüsszelhez köthető.

A hét végén 5-en haltak meg a betegség szövődményeinek következtében, és további 20 embert vettek fel kórházi ápolásra. Az új esetek száma folyamatosan csökken, az ország háromnegyedéből már hetek óta nem jelentettek új fertőzést.

QP | Quality Placement

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter hétvégén bírálta négy uniós tagállam - Hollandia, Németország, Olaszország és Franciaország - azon elképzelését, miszerint mintegy 400 millió adagot vásárolnának fel előzetesen még tesztelési fázisban lévő oltóanyagokból az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari nagyvállalattól. De Block szerint szándékuk aláássa az EU közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatos programját, amelyet az egészségügyi miniszterek múlt pénteki konferenciáján az uniós tagállamok túlnyomórészt támogattak.

A szomszédos Hollandiában Hugo de Jonge egészségügyi miniszter jelentette be a hét végén a védőoltás-vásárlási kezdeményezést. Véleménye szerint a terv pénzügyileg kockázatos lehet, mivel az oltóanyagok hatékonysága még nem bizonyított, azonban a beszerzés társadalmi jelentősége fontosabb annak pénzügyi vonzatánál, mivel "a vakcina lehet az egyetlen megoldás, ha a vírus újra terjedni kezd."

Az országban a hét végén enyhén emelkedett az intenzív ápolásra szorulók száma, de a szakértők szerint "ez a gyenge növekedés nem adhat okot aggodalomra." A járványhoz köthető elhalálozások száma kettővel, az új fertőzöttek száma 143-al nőtt.

Luxemburgban a hét végén hét új fertőzöttről adtak számot, azonban haláleset már hetek óta nem történt, a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségben.