A koronavírus szinte minden országban a világon jelen van már. Néhány ország nagyobb sikerrel fékezte meg a terjedést, míg mások (Latin-Amerika, Dél-Ázsia) leginkább alulmaradtak ebben. Az Egyesült Államok esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti az ország a koronavírus feletti uralmát - idézi a portál az MIT elemzését.

A 84 országra kiterjedő vizsgálat szerint minden felderített esetre jut 12 felderítetlen koronavírusos-eset és miközben két koronavírussal összefüggő halálesetet regisztrálnak, addig egy harmadikat tévesen más okkal hozzák összefüggésbe. Mindenféle egészégügyi áttörés nélkül 2021 tavaszára a teljes regisztrált esetszám elérheti a 200-600 millió főt és az előrejelzés szerint 1,4-3,7 millió halott lehet.

És még ezek után is a világ népességének 90 százaléka kiszolgáltatott lesz a fertőzésnek. De ez még magasabb lehet, ha a megszerzett immunitás nem bizonyul tartósnak.

Jó hír ugyanakkor, hogy az epidemiológusok már értik, hogyan lehet megfékezni a Covid-19 járványt. A szegények, idősebbek és előzmény betegséggel rendelkező emberek kiszolgáltatottabbak. Több lehetséges taktikával lehet feltartóztatni sikeresen a járványt: az emberek szokásainak, magatartásának megváltoztatásával, teszteléssel, kontaktkutatással és izolációval. Ha ezek nem válnak be, akkor jöhet a lezárás, erőteljesebb korlátozások.

Az Economist szerint abból a szempontból is jobban áll a világ, hogy a kutatások előrehaladott állapotban járnak és a betegek kezelése is sikeresebb. Habár a világszintű oltás még messze van, az első kísérleti terápiák már elérhetőek.

A probléma azonban az, hogy oltóanyag hiányában a védőintézkedések sikeressége az emberek szabálykövetésén múlik. A kezdeti félelmek után az emberek egyre inkább ellenállók lehetnek a koronavírus-hírekre és figyelmeztetésekre. A maszk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sokan azonban visszautasítják a hordást. Közben az ősz közeledtével az emberek egyre többen gyűlnek össze zárt térben, ami hozzájárulhat a járvány terjedéséhez.