Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kelet-Közép-Európa országaira különös kegyetlenséggel csapott le a koronavírus-járvány harmadik hulláma - derül ki a Financial Times körképéből. Úgy tűnik, február végére Csehországban és Szlovákiában alakult ki a legsúlyosabb helyzet. Az utóbbi ország már uniós segítséget is kért, a cseh kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere a kimerülés szélére érkezett, ezért szükség lehet külföldi segítség igénybevételére.

Az elmúlt két hétben az új koronavírus-fertőzések száma 100 ezer lakosra vetítve napi 968-ra emelkedett, amivel ebben az összehasonlításban jelenleg Európában Csehország áll a legrosszabbul. Számos egészségügyi intézményben arra kényszerültek, hogy elhalasszák azok kezelését, akik nem koronavírus-betegség miatt kerültek be a kórházba. Vladimir Cerny egészségügyi miniszterhelyettes az mondta egy sajtókonferencián, ha a trend folytatódik, akkor két-három hónap múlva kimerülnek az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai.

Külföldi segítség

"Tárgyalásokat kezdtünk külföldi segítség igénybevételéről, eddig egy hivatalos ajánlat érkezett, mégpedig Németországból, amely kész átvenni kilenc beteget" - mondta a miniszterhelyettes. Jelenleg a cseh kórházak szabad kapacitása mindössze 15 százalék. Cerny tájékoztatása egybeesik azzal, hogy a vírus új, "angol változatának" terjedése egész Európában, de különösen a régióban, felpörgette a fertőzéseket.

Szlovákiában, amely az egyik legerősebben tesztelő ország, a legutóbbi tesztek kimutatták, hogy az új fertőzések háromnegyedéért az új mutáns a felelős. Az ország szomorú csúcsot ért el február utolsó hetében: a koronavírus-betegségben elhunytak számában 100 ezer lakosra vetítve a világ más országaival összehasonlítva az élre került. Ivan Korcok külügyminiszter bejelentette, hogy oltások átadására fogják kérni a többi uniós országot, mert bár tudják, hogy máshol is hiány van vakcinából, ám a halálozással kapcsolatos további tragédiák megelőzésére most az 5,4 milliós ország szorul rá leginkább a gyors védelemre.

Messze még a legrosszabb

Lengyelországban egyelőre csak a fertőzések tíz százalékát okozza a mutáns vírusvariáns, ám a kormány látva a szomszédoknál kialakult helyzetet szigorítani akarja a maszkviselés szabályait, továbbá a határok ellenőrzését. Adam Niedzielski arra figyelmeztetett, hogy Lengyelország a járvány nagyjából egy hónapos zabolátlan terjedésére számíthat, és a harmadik hullám csúcsa március végére, április elejére várható. Ekkor napi 10-12 ezer új fertőzöttre számítanak. Ezzel még elbírna az ország egészségügyi rendszere, az esetlegesen rosszabbra forduló helyzet azonban kemény kérdéseket vethet fel.

A Finacial Times sajtómunkásai úgy látják, hogy a magyar kormány agresszív oltási kampánnyal próbál válaszolni a fertőzések 50 százalékos megugrására. Ennek jegyében vásárolt ötmillió dózis kínai vakcinát. A brit üzleti lap emlékeztet rá, hogy az EU-ban Magyarországon engedélyezték először az orosz és a kínai oltás használatát. Idézik Orbán Viktor miniszterelnököt, aki kijelentette, hogy a kínaival oltatja be magát, mert abban bízik a legjobban.

A kelet-közép-európai országokban kialakult helyzetre válaszul a szomszédos országok igyekeznek elszigetelni magukat a régiótól. Németországban megszigorították az ellenőrzéseket a cseh határon, akárcsak Ausztriában. Az indok, fertőzések átterjedésének megelőzése.

El lehet kerülni az oltást és a vakcinaútlevelet is

Az Egyesült Királyság kormánya igyekszik megnyugtatni az ország lakosságát, hogy semmilyen hátrányt nem fog elszenvedni az, aki nem oltatja be magát a koronavírus ellen - tudósít a Financial Times. A hatóságok azon studíroznak, hogyan lehetne elkerülni az úgynevezett vakcinaútlevél bevezetését, amely élesen szétválasztaná az emberek azokra, akik kaptak és azokra, akik nem kaptak oltást. Boris Johnson bejelentése szerint valamilyen dokumentum vagy mobiltelefonos alkalmazás lehetne ez a speciális útlevél. Ugyanakkor megemlítette, hogy egy ilyen azonosító etikai problémákat vet fel.

Végül is mindenkinek szíve joga, hogy kér-e a saját védelmét garantáló oltásból vagy sem, ezentúl vannak akik önhibájukon kívül nem vehetik ezt igénybe ezt, például a terhes nők. Ennek ellenére munkahelyek, stadionok, vendéglők, légitársaságok tervezik, hogy igazolást kérnek a védettségről. A londoni vezetésben felmerült az ötlet, hogy teszteléssel lehetne kiváltani az vakcinaútlevelet. Így a káposzta és megmaradna és a kecske is jól lakna. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy lesznek olyan vállalatok, amelyek megkövetelik alkalmazottaiktól, hogy oltassák be magukat.