Az Oroszországban élő bevándorlók közel fele távozott az országból a koronavírus-járvány miatt - idézte a Moscow Times a moszkvai belügyminisztérium adatait. Jelenleg 6,3 millió külföldi, főként a volt Szovjetunió közép-ázsiai térségéből érkezett bevándorló él a 147 millió lakosú országban. Normális években 9-11 millióan vannak.

Oroszország tavasszal lezárta államhatárait, és a kormány még jelenleg is csak egy maroknyi országból engedi meg a beutazást az országba. Ezzel egyidejűleg a korlátozások március bevezetésekor több tíz ezer bevándorló jelent meg a határnál azzal a szándékkal, hogy hazautazik. Ennek hátteréhez tartozik, hogy míg az orosz munkavállalók kevesebb mint felét érintette kellemetlenül a gazdasági válság, a külföldiek háromnegyede vesztette el jövedelmét. Sokukat a szürke zónában foglalkoztatták.

A több tíz ezer külföldi bevándorlónak nagyon fontos szerepe van abban, hogy pótolja az elöregedő orosz társadalomban elvesző munkaerőt. Idén az év első nyolc hónapjában nem egészen 70 ezren érkeztek, míg például egy évvel korábban még 167 ezer bevándorló lépte át az ország határait. A legnagyobb munkaerőhiány az építőiparban van, részben azért, mert a kormány jelzáloghitel-támogatása felpörgette az építkezéseket. Az ágazat azért lobbizik, hogy a kormány támogassa a külföldiek visszatérését.