Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia hatóságok hétfőn nulla órától nem fogadják a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A zárlat nyomán a Nagy-Britannia felé irányuló forgalom is jórészt leállt, mivel a doveri kikötő és a Csatorna-alagút angliai vasúti terminálja nem működik - írta az MTI.

A francia intézkedés olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli kamion-pótkocsik - átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

A francia korlátozás előzményeként a brit kormány bejelentette, hogy a vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

A bejelentés óta hétfő estig negyven ország jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását.
Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette: London megérti a partnerországok aggályait az új koronavírus-változat angliai terjedése miatt.

A francia teherforgalmi zárlatra utalva kijelentette ugyanakkor: annak nagyon alacsony a kockázata, hogy egy teherautó vezetőfülkéjében egyedül ülő sofőr terjesztené a vírust.

A brit kormányfő elmondta: "nagyon jó" telefonbeszélgetést tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki biztosította őt arról, hogy "néhány órán belül" szeretné megoldani a helyzetet.

A máris tapasztalható nagy-britanniai felvásárlási hullámra utalva Johnson kijelentette: a brit áruházak beszállítói hálózata "robusztus", és mindenki a megszokott módon vásárolhat továbbra is. A zárlat a Nagy-Britanniából a kontinensre, illetve az onnan Nagy-Britanniába irányuló teherforgalomnak mindössze a 20 százalékát érinti.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két kikötő között.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezleten elmondta: hajnalban még mintegy ötszáz kamion torlódott a doveri kikötőhöz vezető autópályán, estére azonban számuk 170-re csökkent.

Az egyik legnagyobb brit szupermarket-hálózat, a Sainsbury's hétfőn arról számolt be, hogy a britek hagyományos karácsonyi ebédjéhez szükséges alapanyagok már Nagy-Britanniában vannak.

A cég szóvivője közölte ugyanakkor, hogy ha a határhelyzet nem változik, a következő napokban "rések támadhatnak" az ellátásban mindenekelőtt friss citrus- és salátafélékből, amelyeket Nagy-Britannia az évnek ebben a szakaszában teljes egészében a kontinensről importál.

A nagy áruházak országszerte fokozott felvásárlásokról számoltak be, és hétfőre bizonyos élelmiszerekből átmeneti hiány támadt a szupermarketekben.

Boris Johnson a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: a nem egészen két hete kezdődött brit oltási kampányban eddig félmillióan kapták meg a vakcina első dózisát. Hozzátette: az oltások hatására már húsvétkor "egészen más lesz a világ", mint most.