Angela Merkel, német kancellár csatlakozott azokhoz, akik két-három hetes kőkemény lezárást követelnek Németországban a koronavírus-járvány harmadik hullámának lefékezésére – írja a Bloomberg. Az ötletet Armin Laschet, a nagyobbik kormánypárt, a konzervatív CDU elnöke vetette fel. Valójában most úgy adja elő Merkel húsvét előtti elképzelését, mint a sajátját, amelyet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökeként tesz, abban bízva, hogy megnyerhetik a kezdeményezésnek a többi tartomány vezetését is. A szeptemberben esedékes parlamenti választások előtt egyik politikus sem szeretne népszerűtlen intézkedéseket hozni, márpedig a „Maradj otthon!” felszólítás ma már ilyen.

Laschet sajtóértesülések szerint kezdeményezte, hogy a kancellár és a tartományi vezetők április 12-ére tervezett tanácskozását hozzák előre az ezt megelőző hétre, ám a CDU szóvivője nem erősítette meg ezt az információt. Az iskolákkal, az egészségügyi intézményekkel és a helyi közigazgatással kapcsolatos döntési jogok Németországban a tartományok kezében vannak, ezért a pandémiával kapcsolatos teendőkről a feleknek együtt kell határozniuk.

Laschetre nagy megmérettetés vár hamarosan, mivel indult a CDU/CSU konzervatív pártszövetség kancellárjelölti posztjáért. Ezért jól jönne egy tőle kiinduló sikeres intézkedés a választók életét megkeserítő pandémiával szemben. Elképzelése szerint az „áthidaló megszorításban” a jelző azt jelentené, hogy rövid lezárást óvatos nyitás követhetné, mivel időt nyernének az oltási kampány felpörgetésére. Emellett növelnék a tesztelések számát, ami utat nyithatna a bezárt üzletek újranyitása előtt. A cél az lenne a radikális lépéssel, hogy százezer lakosra vetítve 100 alá szorítsák a fertőzések számát.

Kapkodás

Olaf Scholz pénzügyminiszter, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a szociáldemokrata SPD kancellárjelöltje jelezte, hogy nyitott a megoldásra. Párttársa Michael Müller, Berlin főpolgármestere azonban vonakodik csatlakozni hozzá. Jelenleg ő a regionális vezetők tanácskozásainak vezetője, és úgy látja, nincs értelme előbbre hozni az egyeztetést a kancellárral, mivel nem világosak Laschnet javaslatának részletei.

A CDU pártelnökének javaslatait jónak tartja Clemens Fuest, az Ifo gazdaságkutató intézet elnöke, ám nem igazán optimista azzal kapcsolatban, hogy ezeket meg is lehet valósítani. Csak két hét telt el azóta, hogy a tartományi vezetők képtelenek voltak megegyezni a közös szigorításról annak ellenére, hogy a szakértők figyelmeztettek a járvány elszabadulására. Ezért szerinte valójában összevissza kapkodást látunk az ország politikai vezetőitől.