Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett pénteken Törökországba - írja az MTI. Törökország összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített koronavíruson alapuló oltóanyagából. Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket csütörtökön a cseh kormány. A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett. A legfőbb konkrét ok, hogy megállt a kórházakra nehezedő nyomás csökkenése. A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, míg a súlyos esetek száma ezer körül mozog.

Olaszországban átütemezték a vakcinázást az oltóanyag-szállítmányok késése miatt, miközben a halottak száma túllépte a 87 ezret az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint. A halottak napi száma továbbra is négyszáz felett van, és elérte a 87 381-et. Január elseje óta több mint 12 ezer beteg veszítette életét.

A spanyol lakosság 72,5 százaléka oltatná be magát azonnal koronavírus ellen. Az oltási hajlandóság folyamatosan emelkedik, december elején a kutatásban megkérdezettek 32,5 százaléka mondta azt, hogy amint lehet, kéri a védőoltást.

Az idős embereknek is jó védelmet nyújt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen kifejlesztett, Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmazott oltóanyag  A német oltásügyi bizottság csütörtöki médiaértesülések szerint olyan ajánlás kiadására készül, amely szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát Németországban a 65 évnél idősebbeknek egyelőre ne adják be.