Megnövelné a második félévtől Sorin Cîmpeanu román tanügyminiszter a diákok óraszámát az online oktatás ideje alatt kieső tananyag pótlására - írta a Maszol. A Romániában működő összesen 7203 iskola mindegyikében tananyagkiesést okozott az online oktatásra való áttérés. Ezt csak a heti óraszámok növelésével lehet pótolni. Előbb azonban osztályonként pontos kimutatást kell készíteni arról, hogy mekkora a tananyagkiesés.

"Világos, hogy a diákoknak többet kell majd járniuk iskolába. A tanároknak kell majd eldönteniük, hogy a tananyag pótlása mikor történjen, és a döntés nyilván azon múlik, hogy mekkora tananyagról van szó. Lehet, hogy a napi óraszámot kell majd növelni. De a szombati oktatás bevezetése is lehetséges" - mondta Cîmpeanu.

A pedagógusok a megnövelt óraszámmal arányos fizetéskiegészítést kapnának. Ezt az iskolaelhagyás felszámolására szánt uniós forrásokból biztosítanák. Egy 30 millió eurós összegről van szó, amit azonban csak a középiskolákban oktató pedagógusok bérkiegészítésére használhatnak majd fel.

A tanügyminiszter korábban a nyári tanításra tett javaslatot is felkarolta, ám ezt már nem tartja annyira jó megoldásnak. A tanárok, a diákok és a szülői szövetségek is azt kérték az elmúlt napokban lezajlott konzultációkon a minisztériumtól, hogy a képességvizsgákat és az érettségit az eredeti menetrend szerint tartsák meg ebben az évben. A miniszter kizárta, hogy a nyári oktatást kötelezővé tegyék.