Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus-vakcina beadatása esetén nem kell teljes alkoholfogyasztási moratóriumot tartani a páciensnek, megúszhatják összesen hat nap tartózkodással a szeszes italok fogyasztásától - idézte a Moscow Times Alekszandr Ginzburgot, az állami tulajdonú Gamaleja kutatóintézet vezetőjét. Ez a kutatóintézet volt a felelős a készítmény fejlesztéséért.

Korábban orosz egészségügyi hatósági forrásoktól az az információ érkezett, hogy a kétszúrásos oltás beadatása előtt 14, utána 42 napig mellőzni kell az italfogyasztást. Ginzburg szerint azonban csak a két szúrás után három-három napig tanácsos kerülni az alkoholt, mert az gyengíti az immunrendszert, s ezzel hatástalanná teheti a vakcinát. A testnek időre van szüksége a védettség kialakításához.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy ez minden oltás esetén így van, illetve hozzátette nyilatkozatához, hogy egy pohár pezsgő persze soha nem árt meg senkinek. Az orosz hatóságok beszámolója szerint a december elején elindult tömeges oltásnak köszönhetően immáron 100 ezer orosz kapta meg az első szúrást, közülük 8500 a hadsereg tagja.