"A határzárnak nem lenne sok értelme, mert a vírusnak nem állják útját a közigazgatási határok" - fogalmazott Jean-Baptiste Djebbari.

Olaszországban a múlt hétvégén robbanásszerűen megugrott a megbetegedések száma, és hétfőn a halálos áldozatok száma is ötre emelkedett, miután délelőtt két újabb halálesetről adtak hírt olasz lapok. Az egyik egy 84, a másik egy 88 éves férfi volt - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu. Utóbbi esetről a portál szerint a Corriere della Sera számolt be: az ötödik áldozat egy 88 éves férfi, aki a lombardiai Lodiban élt.

Lombardiában már 150 esetről tudnak, Lodinál 50 ezer ember van karanténban. Az embereket arra kérték, hogy ha lehet, maradjanak otthon, a katonák lezárták a térségbe vezető utakat.

Újabb országok a listán

Közben Iránban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és a betegség három újabb országban, Kuvaitban, Bahreinban és Afganisztánban is megjelent. A kuvaiti kormány kérésére Irak lezárta Kuvaittal közös Szafvan nevű határátkelőhelyét azt követően, hogy az emirátusban három fertőzöttről számoltak be. Bahreinban egy Irakból érkező ember szervezetében mutatták ki a vírust, akit karanténba helyeztek.

Észak-Koreában 380 külföldi került hétfőn karanténba az új koronavírus elleni védekezés jegyében, hasonló okokból legalább féltucatnyi állam megtiltotta dél-koreai utazók belépését országukba. Az észak-koreai médiában bejelentett járványellenes intézkedés részeként Phenjan korábban megtiltotta külföldiek fogadását Kínából és Oroszországból.

Több mint 70 ezer fertőzött a világban

A hivatalosan Covid-19 névvel jelölt vírustörzs már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Az észak-koreai sajtó nem részletezte a külföldieket érintő korlátozást, de külügyi szakértők úgy vélik, hogy az leginkább a külföldi diplomatákat és a kereskedőket érinti. Phenjan egyébként már számos védekező lépést tett azt követően, hogy a kór felütötte fejét a kínai Vuhanban. A KCNA hírügynökség a hónap elején arról számolt be, hogy az ország területén hatályba helyezett karantén időszakot 30 nappal meghosszabbítják, valamint az országba érkezett árukat tíz napig elszigetelve tárolják. Az országban egyelőre senki sem betegedett meg a járványtól.

Legalább féltucatnyi állam megtiltotta dél-koreai utazók belépését, kilenc másik pedig szigorította a beutazási szabályozást az ázsiai ország állampolgáraival szemben azt követően, hogy Dél-Koreában hétfőre az egy héttel korábbi 30-ról 833-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Az esetek többségét az ország negyedik legnagyobb városában, a Szöultól mintegy 300 kilométerre délkeletre fekvő, 2,5 millió lakosú Tegúban regisztrálták, egy keresztény gyülekezet tagjaihoz kapcsolódóan.

Iránban már 12 halott

Iráni tisztviselők szerint hétfőn tizenkettőre emelkedett a járványban meghaltak száma. Korábban négy halottról adtak hírt a hatóságok. Ezzel egy időben az Ilna félhivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a fővárostól, Teherántól 125 kilométerre délnyugatra fekvő Komban, ötvenen haltak meg az új koronavírus miatt. Egyelőre nem tudni, hogy mi a magyarázata a két hivatalos adat eltérésének.

Új-Zéland további nyolc nappal megtoldotta a Kínából érkező utazókkal szembeni beutazási korlátozást - jelentette be Jacinda Ardern kormányfő. Ezzel immáron a negyedik hetébe lépett a koronavírus elleni küzdelem jegyében bevezetett intézkedés.

Mongóliában a nemzeti kényszerhelyzeti bizottság leállította az összes, Dél-Korából érkező légijáratot. Ezzel egy időben a tüdőgyulladást okozó vírus elleni küzdelem jegyében március 2-ig a külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba. Korábban Ulánbátor a Kínával határos belépőpontokon függesztette fel az utazók fogadását.