Függetlenítsék a vendéglátóipar működését a fertőzöttségi mutatóktól, kérik az ágazati munkáltatók a kormánytól Romániában - adta hírül a Maszol. Corina Macri, a vendéglátóipari vállalkozókat tömörítő érdekvédelmi szervezet, az FPIO elnöke elmondta, azt szeretnék, ha a június 1-től a vendéglátó-ipari létesítmények, a járványvédelmi szabályok tiszteletben tartásával működhetnének, bárhogy alakul is majd a járványhelyzet.

Az elnök szerint addigra az ágazatban dolgozók 90 százaléka immunizálva lesz, a beoltottak összlétszáma pedig eléri az ötmilliót a 19 milliós országban. A szervezet állásfoglalása szerint a vendéglátóipar működését a fertőzési ráta függvényévé tenni indokolatlan, mivel „nem léteznek konkrét tanulmányok, amelyek bizonyítanák, hogy összefüggés van az éttermek működése és a megbetegedések számának növekedése között, a megbetegedések zöme szakmai, vagy családi környezetben történik”.

Az FPIO azt javasolja, hogy amíg tart a járvány, a lokálok maximum 50 százalékos kihasználtsággal működhessenek, kül- és beltéren egyaránt, egy asztal körül pedig legfeljebb 6 személy ülhessen. A vendéglátósok támogatják egy részletes működési szabályzat kidolgozását, amelynek az áthágása drasztikus bírságot, sőt, a működési engedély ideiglenes elvesztését vonná maga után.