A koronavírus (SARS-CoV-2) különböző változatairól egyeztettek amerikai kutatók, a megbeszélés eredményeiről pedig az Orvostovábbképző Szemle (OTSZ Online) számolt be.

Dr. John Whyte (WebMD) és Dr. Eric J. Topol (Scripps Research Institute.) a koronavírus-változatokról szóló közös közleményük címében felvettették, hogy a new yorki, kaliforniai, brazil-, dél-afrikai és brit vírusformákat variánsokként emlegetik, mivel a vírus genetikai állományának többszörös mutációit hordozzák. Kb. 20 bázisban térnek el a "vad" SARS-CoV-2-től, és ebből a 20 mutációból 10 a vírus tüskefehérjéjét kódoló génszakaszt érinti, ezért használják a "variáns" megnevezést. Még jelentősebb változások esetén a "strain" (törzs, fajta) kifejezést tartják indokoltnak. Eddig egyetlen ilyen vírusváltozat, a brit (B.1.1.7) variáns hordoz olyan sok mutációt, és változott meg annyira a tulajdonsága, hogy ennek alapján új koronavírustörzsnek lehet nevezni. A többi változat egyelőre a "vaklárma" kategóriába tartozik.

Ahhoz, hogy valóban új törzsről lehessen beszélni három tulajdonságnak kell teljesülnie: az új változatnak fertőzőbbnek (több eset) és virulensebbnek (több súlyos beteg, több halál) kell lennie, és el kell tudni kerülnie az immunrendszert (vagyis a SARS-CoV-2-vel korábban már megfertőződött beteg ismét megkaphatja a fertőzést, mivel az immunrendszer nem ismeri fel a vírust, vagy a vakcina által termeltetett ellenanyag nem képes az új változat felismerésére, legyőzésére), de szerencsére eddig csak egyetlen variánsról igazolódott, hogy mindhárom feltétel igaz rá. "Ez a jelenlegi szörny a brit variáns, amely 50 százalékkal fertőzőbb és jelentősen virulensebb (több halál), mint az eredeti vírus" - derül ki a cikkből. A többi variáns nem annyira fertőző, a probléma velük inkább az újrafertőződés, illetve a védőoltásokkal szembeni rezisztencia.

A két szakértő az eddigi tapasztalatok alapján megfontolandó lenne az eddig alkalmazott oltási menetrend módosítása: Pfizer-BioNTech vakcinájából a második dózist ne 4, hanem 6-8 héttel az első után kellene beadni, a koronavírus (SARS-2-CoV) okozta betegségen (Covid-19) átesetteknek pedig csak egy dózis is elég lehet, a Moderna vakcinája szerintük annyira hatékony, hogy abból -átmenetileg- fél adag is elég lehet. (Az OTSZ Online cikke teljes terjedelemben itt olvasható.)