Az Európai Unió azt tervezi, hogy nyáron megnyitja határait azok előtt az amerikai turisták előtt, akik megkapták koronavírus-oltásuk mindkét dózisát - vette át a New York Times hírét a Bloomberg. Az amerikai napilap az Európai Bizottságra hivatkozva közölte a hírt. Ez azt jelentené, hogy az EU megszünteti a nem feltétlenül szükséges utazások tilalmát, amit több mint egy éve tart fenn.

A lazítás előtt az nyitja meg az utat, hogy az Egyesült Államokban jelentős eredményeket ért el az oltási kampány, továbbá a felek várhatóan meg tudnak állapodni arról, hogy igazolják az emberek a beoltottságukat. Az USA-ban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat használnak, ami lehetővé teszi, hogy polgárai beutazzanak az EU-ba - idézte a lap Ursula von der Leyent, az Európa Bizottság elnökét.

A politikus az amerikai Pfizer, Moderna, illetve Johnson & Johnson készítményeire célzott. Ugyanakkor uniós szinten csak javasolhatják a tagállamoknak a határzárak feloldását, a döntés a tagországok kormányain áll. Görögország például már most beengedi az oltási igazolással rendelkező külföldieket. Von der Leyen még azt is hozzátette, hogy a végső döntés, a lazítás időzítése az oltási kampányok alakulásától függ.

Az amerikai külügyminisztérium a járvány miatt jelenleg azt ajánlja az USA állampolgárainak, hogy ne utazzanak külföldre. A világ országainak négyötöde a nem javasolt helyek listáján szerepel. Washington a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem tervezi vakcinaigazolvány bevezetését. Ezt csak magánszervezetek tehetik meg. Az USA lakosságának közel 30 százaléka túl van oltása mindkét szúrásán.