Hétfői nemzetközi lapjelentések szerint a hétvégére az athéni hatóság már rendőri erőket is küldött a turisták – de különösen a fiatalok – által leginkább látogatott népszerűbb szigetekre, hogy érvényt szerezzen bizonyos járványmegelőzési intézkedéseknek. Az Égei-tenger egyik kedvencének számító tizenhármas szigetcsoporton – Szantorini, Rodosz, Fárosz és Mykonosz is ide tartozik – egyhetes korlátozást rendeltek el, a bárokban betiltották a zenét, és éjféltől kijárási tilalom van érvényben - áll a portál szemléjében.

Athéni kormányzati közlés szerint múlt héten egy nap alatt 2700 új fertőzést regisztráltak, miközben nő a kórházi esetek száma is.

Az oltási igazolások ellenőrzése az idegenforgalom felpörgetésének kényszere miatt sokszor csak felületes. Erre amúgy Hollandiában is akadt példa, ahol a hírek szerint a tavaszi nyitás azért váltott ki napokon belül tömeges új fertőzést, mert a közösségi programokra siető fiatalok közül nagyon sokan szüleik vagy idősebb testvéreik oltási igazolványát mutatták fel.

A görög szigetek pirosra színezése az ECDC térképén azzal is jár, hogy mostantól kezdve a térségbe való ki- és beutazás nem javallott, ami karantént jelenthet a hazautazáskor.

Mallorcán egy hasonló helyzet kialakulása egy hét alatt leapasztotta a turistaáradatot.

A görögországi átoltottság az európai átlag felett van, a népesség 62,8 százaléka felvette az első oltást, és 55 százalék már teljesen beoltott.

Portugália sem tud kilábalni a járványból, ahol szintén nagy reményeket fűztek a 2021-es nyári turistaszezonhoz, s ahol már bejelentették, hogy a bárok és éjszakai lokálok az egész országban legalább októberig zárva tartanak.