Miközben a csehek többsége otthonába szorult a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások nyomán, két kelet-bohémiai honfitársuk arra kényszerült, hogy a Karib-tenger melegében, a vízen úszva töltsön el egy kéthetes karantént - derül ki a Radio Praha tudósításából. Katerina Imlaufová és Jirí Fejfar 2019. június 12-én indult világ körüli vitorlásútra a lengyelországi Ko³obrzegből, a Balti-tenger partjáról.

Ezt követően végighajóztak Németország partjai mentén, majd Franciaország, Spanyolország és Portugália érintésével karácsonyra Afrika nyugati partvidékén jártak. Itt töltötték a szilvesztert és márciusban hajózák át az Atlanti-óceánt. Itt csapott le rájuk a járvány: Colónban, a Panama-csatorna Atlanti-óceán felőli bejáratánál rekedtek két hétre.

A karantén miatt csak élelmiszer-vásárlásra hagyhatják el lehorgonyzott hajójukat, mivel a férfiak és a nők felváltva mehetnek a partra, hol egyikük, hol másikuk jut ki. Ezenfelül csak meghatározott boltokba mehetnek be, amelyekben útlevelük száma alapján azonosítják őket. Az otthoniakkal rádión tartják a kapcsolatot.

Hajójuk nem egészen nyolc méter hosszú: ezen töltik az időt. Sokat edzenek és úsznak, hogy megőrizzék kondíciójukat - számolt be mindennapjaikról Jiri. Arra várnak, hogy enyhüljenek a korlátozások, így kinyissanak a nagyobb áruházak, ahol fél évre feltölthetik a készleteiket. Következő úti céljuk Új-Zéland, amit a Csendes-óceánon áthajózva érhetnek el.